När julen närmar sig ökar alltid besöksstatistiken på bloggen. Då letas det efter julklappstips, men framförallt efter recept på mat och godis. Här på min blogg så hittas alla recept som kan anses tillhöra julen under kategori Jul (surprise, surprise). Men jag tänkte att jag skulle göra ett inlägg och lyfta upp de recept jag har som jag tycker är lite extra bra. Recepten når du genom att klicka på angivna länkar eller på bilderna.
Finsk potatislåda. Mamma kom från Finland och där äts det olika sorters lådor till jul. Kålrotslåda och morotslåda är inte någon av mina absoluta favoriter, men potatislåda har alltid varit en favorit. Passar så otroligt bra till den salta julskinkan. Varm skinka, med sky, potatislåda och brunkål har i princip varit det enda jag brukat äta på julbordet.
Jag lyckades få mammas recept innan hon gick bort även om det inte var det lättaste eftersom hon aldrig hade några mått. Men med lite envishet så fick jag ihop ett recept. Och det receptet hittar du här.
Brunkål. Det äter man i Skåne. Det är ganska likt rödkål i smaken, men det görs på vitkål och passar som det står ovan väldigt bra till potatislåda och skinka. När du köper färdig brunkål är där ofta en massa ättika i och det tycker jag inte är så gott. I det här receptet är det äpple som ger syrlighet och det blir en betydligt trevligare syra. Det tar lite tid att göra, men det är samtidigt väldigt enkelt. Receptet finns här.
Finsk sillsallad. Det hade vi alltid till jul hemma. Men också på sensommaren för egentligen är den som godast när rotsakerna är nyskördade primörer. Den går inte att jämföra med svensk rödbetssallad som är kletig och kladdig. Den här består av flera olika sorters finhackade rotsaker och så sill. Hackat ägg ovanpå och en sås till. Det är SÅ gott. Helst ett grovt bröd eller knäckebröd till. Det är godast. Testa det här, om inte till jul så när du vill. Receptet hittar du här.
Engelska läckerbitar. Godisar finns det i mängder på nätet, men jag har två som jag ändå vill lyfta fram. Den första är Engelska läckerbitar. Det är ett recept från ett gammalt recepthäfte från Ögonkakao. Jag har inte sett dem på så många ställen på nätet. Faktiskt bara på ett och där kommer inspirationen härifrån.
De här är väldigt enkla att göra, förutom att det så klart är ganska kladdigt att doppa i smält choklad. De är däremot väldans goda. Lite sega och karamelliga i mitten och så favoritchokladen runt om. Mums. Receptet hittar du här.
Indisk kola. Den är med därför att det finns så många minnen förknippat med den. Och för att den är så god. Den är nästan någonting mittemellan kola och fudge. En kola som smälter i munnen. Också väldigt enkel. Receptet finns här.
Marknadsnougat. Sa du inte att du bara skulle lyfta två godisar? Jo, det skrev jag, men marknadsnougaten plockar jag fram för att det är uppenbart att väldigt många letar efter den. Här är den. Och kollar du i kommentarerna på inlägget så hittar du flera tips på förbättringar.
Lämna ett svar