Kålrotslåda

Ytterligare en finsk låda till julbordet. Den här finns säkert i olika varianter, varav en del med även morötter i. Detta är i alla fall mammas variant och den är bra nog till mig. Med morötter i blir den mycket sötare och det är det som gör att vi avstår. Det blir sött nog med bara kålrot. Kålrot blir inte lika fint mosad som potatis, men det är så det skall vara. Därför kan man inte heller ha i lika mycket mjölk som i potatislåda, kålroten drar inte åt sig vätskan på samma sätt. Lådan går så klart bra att äta även när det inte är jul. Åtminstone tror jag det, men jag har aldrig provat.

 

kalrotslada

Ingredienser


1 kg kålrot (efter skalning)
ca 1,5 dl mjölk
2 ägg
salt
ca 0,5 dl ljus sirap
1 dl skorpmjöl alternativt
0,5 dl mannagryn
———
1-2 msk skorpmjöl

Gör så här


Skala kålrötterna och skär dem i lika stora bitar.
Koka dem tills de är mjuka.
Mosa kålrötterna medans de fortfarande är varma.
Blanda i mjölk (det KAN behövas lite mer än 1,5 dl, du får testa dig fram lite, det skall bli så lös smet att du kan hälla det i en form, men den skall inte vara rinnig), ägg, salt, sirap samt skorpmjöl eller mannagryn (Observera att det alltså skall vara antingen eller).
Häll allt i en form.
Strö över 1-2 msk skorpmjöl.
Ställ in i 175 grader och låt den bakas i en dryg timme.
Den skall få lite färg på ovansidan.
Efter att smeten är klar går den bra att ställa in i kylskåpet.
Du måste inte baka den med en gång utan kan stå till nästa dag om du vill.
Men kålrötterna måste mosas direkt de är varma.

Ät lådan med skinka.

Om Asta

Välkommen hit vare sig du varit här förut eller inte. Jag som skriver här är en kvinna i medelåldern får man väl säga nu för tiden, och jag heter inte Asta i verkligheten, men jag heter Asta här. Jag bor med min man och två hundar i Småland. I ett hus från början av förra sekelskiftet som vi roar oss med att renovera. Våra erfarenheter där är att man hinner aldrig så mycket som man vill och att allting tar alltid längre tid än man tror. Min blogg har funnits i några år och startades mest för mig själv egentligen. Jag har inget budskap och jag har inte något speciellt spännande liv. Men dels tycker jag det är kul att bygga lite på websidor och dels är det ett bra sätt att föra en logg på vad man gör. Framförallt nu när vi har hus. Att det hittar hit en del människor är naturligtvis en bonus. Jag har en genmutation som gör att jag har hemokromatos, något som det finns lite information om här på sidan. I övrigt så tycker jag om att fixa och dona. Att snickra och att göra allt möjligt annat pyssel som jag kommer på. Älskar att lära mig nya saker och det är viktigt att alltid ha ett projekt på gång. Den som vill skicka mig ett mail kan göra det på adressen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *