Kålrotslåda

Ytterligare en finsk låda till julbordet. Den här finns säkert i olika varianter, varav en del med även morötter i. Detta är i alla fall mammas variant och den är bra nog till mig. Med morötter i blir den mycket sötare och det är det som gör att vi avstår. Det blir sött nog med bara kålrot. Kålrot blir inte lika fint mosad som potatis, men det är så det skall vara. Därför kan man inte heller ha i lika mycket mjölk som i potatislåda, kålroten drar inte åt sig vätskan på samma sätt. Lådan går så klart bra att äta även när det inte är jul. Åtminstone tror jag det, men jag har aldrig provat.

 

kalrotslada

Ingredienser


1 kg kålrot (efter skalning)
ca 1,5 dl mjölk
2 ägg
salt
ca 0,5 dl ljus sirap
1 dl skorpmjöl alternativt
0,5 dl mannagryn
———
1-2 msk skorpmjöl

Gör så här


Skala kålrötterna och skär dem i lika stora bitar.
Koka dem tills de är mjuka.
Mosa kålrötterna medans de fortfarande är varma.
Blanda i mjölk (det KAN behövas lite mer än 1,5 dl, du får testa dig fram lite, det skall bli så lös smet att du kan hälla det i en form, men den skall inte vara rinnig), ägg, salt, sirap samt skorpmjöl eller mannagryn (Observera att det alltså skall vara antingen eller).
Häll allt i en form.
Strö över 1-2 msk skorpmjöl.
Ställ in i 175 grader och låt den bakas i en dryg timme.
Den skall få lite färg på ovansidan.
Efter att smeten är klar går den bra att ställa in i kylskåpet.
Du måste inte baka den med en gång utan kan stå till nästa dag om du vill.
Men kålrötterna måste mosas direkt de är varma.

Ät lådan med skinka.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *