Dessa läckerbitar, samt indisk kola är mina favoriter bland julgodiset. Dessa är som mjuk dajm ungefär. Väldigt smarriga. De är väldigt lätta att göra, inga grader eller kolaprov, men så klart lite kladdigt att doppa i choklad.
Ingredienser
4 tsk kakao
4 msk mjöl
4 msk ljus sirap
2 dl socker
100 gr smör
1 dl hackad mandel
—-
300 gr ljus choklad
Gör så här
Blanda alla ingredienser utom chokladen i en gryta. Det behöver inte vara i någon speciell ordning. Rör lite när grytan börjar bli varm så blir det snart som på bilden.
Låt koka i två minuter. Sockret ska smälta ordentligt.
Ta bort grytan från plattan. Rör gärna lite i grytan så att det svalnar lite. Finns en risk annars att det liksom ”skär” sig, dvs att smöret inte riktigt är med.
Slå upp smeten på ett bakplåtspapper. Bred ut till en kaka och låt kakan bli kall.
Skär i 24 bitar (eller hur många du nu vill, beror på hur stora du vill ha dem).
Smält chokladen i vattenbad.
Doppa bitarna med hjälp av en gaffel.
Lägg dem på ett bakplåtspapper tills de stelnat.
Förvara i kylskåp. I en låda med bakplåtspapper mellan lagren.
Isabelle Nilsson säger
När ska man lägga i mandeln?
Asta säger
Du lägger i den direkt från början. Det är så kort koktid så det gäller att ha alla ingredienserna (utom chokladen som ska användas för dopp) i grytan med en gång.