Finsk sillsallad

Som jag skrivit förut så kommer min mamma från Finland. Det innebär en del finsk mat såklart. En sak som jag tycker är väldigt gott och som kan ätas både sommar och vinter är finsk sillsallad. Trots att den tillhör vårt julfirande så äts den också på sommaren – eller på sensommaren egentligen – när alla de här grönsakerna är alldeles färska. Då är den som godast.

Det här är verkligen ett recept där jag inte har några egentliga mängder. Detta recept är ungefär som vi hade det den här gången. En annan gång kan det se ut på ett annat sätt. Jag tror att man får testa fram den blandning som är godast.

I det här receptet kokar vi grönsakerna dag ett. Är man aktiv på sommaren kan man ta alldeles färska rödbetor, koka dem och hacka dem och sedan frysa in dem så att det bara är att ta fram dem till jul och hälla dem i en sallad. Rödbetor håller sig jättebra i frysen.

 

 Ingredienser


8 rödbetor
5-6 lite större potatisar
2 morötter
1 rödlök
1 filé salt sill (mer om du vill ha mera sillsmak såklart)

Till servering
Hårdkokt hackat ägg
Kaffegrädde
Några bitar rödbetor
Ättika
Socker
Salt

Gör så här


Dag 1
Koka rödbetorna, potatisen och morötterna. Du behöver inte skala något innan du kokar dem. Koka rödbetorna för sig för annars blir allting rödfärgat.

När rödbetorna kokat färdigt skölj dem direkt med kallt vatten, det gör att de är superlätta att skala. Och så skala dem.

Ställ in rödbetor, potatis och morötter i kylen så att de blir ordentligt kalla.

Dag 2
Skala potatis och morötter. Skär rödbetor, morötter, potatis, rödlök och sill i små kuber eller bitar. Blanda allting i en skål. Täck skålen med ett lock eller med plastfolie och ställ in i kylen. Det behöver stå en dag för att smakerna skall liksom gå ihop.

Dag 3

Ta ett par-tre bitar rödbeta och lägg i kaffegrädden. Låt stå en stund.

Rör om i kaffegrädden som nu blir rosa av rödbetsbitarna. Gör kaffegrädden sötsur genom att blanda i ättika och socker. Här får du smaka av för att få det lagom. Har du ca 2 dl kaffegrädde kan du börja med 1-2 tsk ättika och lika mycket socker och så blanda och testa. I och med ättikan kommer grädden att tjockna lite. Bättre recept än så har jag liksom inte på såsen. Du kan spetsa med lite salt också om du vill.

Ta det hårdkokta hackade ägget och lägg som ett kors över sillsalladen.

Servera med såsen och gärna med en bit fullkornsbröd med ost.

Ta hackat hårdkokt ägg och lägg i ett kors över sillsalladen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *