Marknadsnougat

Jag kommer från Skåne. Och något man gjorde som barn i Skåne var att gå på marknader. Flera gånger per sommar brukade det bli. Och något man gärna köpte där var nougat. Och Kais Konfekt från Markaryd hade alltid godast sådan nougat. Utöver detta brukade jag på vårkanten köpa bigarråer och på höstmarknaden köpa augustipäron. I övrigt blev det väl inte så mycket handlat, det roligaste med marknaderna var nog inte handlandet utan alla människor som kom dit. Både alla som kom dit och satte upp stånden och sedan alla som kom dit för att bara vara. Men ändå lärde man sig i alla fall en sak, och det var att pruta. Något man har stor nytta av än idag. I vårt förhållande är det alltid jag som hanterar affärerna!

För ett tag sedan så satt jag och surfade på nätet och hittade då ett recept på något som kallades marknadsnougat. Jag kopierade det och sparade undan det i en Wordfil. Jag kan därför inte med säkerhet säga var jag hittade det. Men det har legat där länge och gnagt. Jag ville väldigt gärna testa receptet och se om det var likt min barndoms marknadskarameller. Nu har jag testat det och jag får till min fasa säga att det var VÄLDIGT likt de nougatkarameller jag minns. Farliga, farliga är de. Men för den som vågar så finns receptet här. Enkelt var det också.

 

Ingredienser


I en gryta
125g smör el. margarin
5 3/4 dl strösocker
1 3/4 dl vatten
I matberedaren
6½ dl vetemjöl
4 dl florsocker
1 dl kakao

Gör så här


Lägg smör, socker och vatten i en gryta. När det börjar smälta rör ihop det och låt det koka max två minuter.

Blanda under tiden mjöl, florsocker och kakao i en matberedare.

Låt matberedaren med mjölblandningen snurra och häll ner smörblandningen. Det blir ganska snabbt en jämn smet. Skynda dig och häll ut den på ett bakplåtspapper. Den stelnar väldigt fort. Man måste inte ha en form, men vill man ha lite tjockare nougatbitar kan det förmodligen vara vettigt. Om du inte har en form, lägg ett bakplåtspapper på vasken eller på något annat bra ställe. Smeten är inte så lös så den rinner inte all världens väg. Tvärtom är det viktigt att bara blanda en kort stund i matberedaren annars kan den nog vara ganska svår att få ut.

När det svalnat skär den i rutor och förvara den sedan i kylskåpet.

(det går  bra att blanda alltihop i en vanlig bunke också, men eftersom jag är lite lat av mig så testade jag matberedaren och eftersom det snabbt blir en tjock smet är det inte SÅ himla lätt att röra ihop det för hand)

13 Kommentarer

  1. Bra recept, testat flera gånger. Fungerar även med degkrokar, en knapp tesked arrak tillsammans med smöret sitter fint!

  2. Jag byter ut smör el. margarin mot cocosfett då blir de saftigare bitar. Samt lägger jag till en msk vanijsocker. Och en till två tsk arrak. Himmelskt gott jag lovar! 😉

    • Njae – det köper inte jag. Jag gillar inte kokosfett, äter tex aldrig ischoklad. Men kan tänka mig att det blir en något annan konsistens om man använde kokosfett.

  3. Jag har själv provat dessa och de är underbart goda. Har du provat att snälta lite choklad och hälla ovanpå nougaten? Försvinnande gott 😉

  4. Extremt goda! Näst gång ska jag nog ha lite mer kakao i, det blev nästan lite lite chokladsmak. Fast de funkar ju så också! Tack för ett jättegott recept!

  5. Jag blandar i lite apelsin, finrivet skal. Jättegott!

  6. Pingback: Julgodis – Asta på vift…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *