Jag fortsätter med att baka. Rensa lite i skafferiet. Fyller frysen med hembakat. Förutom rågbullarna jag bakade häromdagen har jag också bakat närmre 40 minihallongrottor och lika många minimuffins med hallon och choklad. På så vis hanterade jag även delar av hallonproblemet.
Sedan var vetemjölet slut. Vilket var relativt enkelt åtgärdat. Nu finns det alltså nytt vetemjöl hemma och jag grabbade återigen tag i påsen med grahamsmjöl. Tänkte jag skulle pimpa de vanliga bullarna lite och efter lite receptsök så fick jag ihop de här bullarna. Och får jag säga det själv (vilket jag får eftersom det är min blogg) så blev de här supergoda! Jag brukar inte ha sötningsmedel i bröd, men eftersom jag hittade en massa honung under min skafferistädning så passade jag på att samtidigt tömma en av honungsburkarna jag hittat.
Vet inte varför, men just nu är det så himla roligt att baka.
Ca 40 bullar
Ingredienser
9 dl vatten
50 gr jäst
3-4 msk honung
30 gram salt (gärna havssalt)
10 gram fänkålsfrön
4-5 msk finhackad färsk rosmarin
600 gram grahamsmjöl
700-800 gram vetemjöl special fullkorn
Gör så här
Mortla saltet och fänkålsfröna tillsammans.
Värm upp vattnet till ca 37 grader. Har du inte flytande honung utan burkhonung (som jag hade) så passa på att röra ner honungen nu så att den smälter i vattnet.
Rör ner och lös upp jästen. Häll i salt- och fänkålsblandningen och den finhackade rosmarinen. Rör om.
Ner med grahamsmjölet och blanda in det.
Häll sedan ner vetemjölet. Eftersom grahamsmjöl kan dra till sig lite olika mycket vatten börja med 600 gram vetemjöl och blanda lite. Fyll sedan på tills du tycker degen är lagom (jag är fullt medveten om att jag börjar låta som min mamma). Den ska vara lite lös.
Blanda ordentligt i en assistent eller för hand. Det behövs en ordentlig knådning. 10-15 minuter i maskinen. Hur länge det motsvarar i manuell knådning kan jag inte ens gissa. Men degen ska hålla ihop bra och du ska se att det är bra glutentrådar i degen.
Låt degen jäsa i ca 45 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader. Ca 230 om du kör varmluft.
Dela upp degen i bitar om 60-65 gram. Rulla dem till runda bullar eller gör dem avlånga som jag gjort här. Mamma gjorde alltid grahamsbullar lite avlånga (förmodligen för att hon nästan alltid gjorde skorpor av några av dem) så jag brukar hedra hennes minne genom att göra likadant.
Låt bullarna jäsa i 40 minuter eller till dubbel storlek.
Baka i 10 – 15 minuter. Spraya in lite vatten direkt när du satt in dem i ugnen.
Och sen är det klart!
Snigel säger
Det ser verkligen gott ut, allt du bakar! 🙂
Asta säger
Jamen, hembakat är ju alltid gott! Bakar aldrig du? Jag är uppväxt med hembakat bröd och även om jag inte uppskattade det när jag var liten (ville alltid hellre ha kompisarnas Skogaholmslimpa) så har det satt sina spår.