Dinkelbröd med surdeg

De här limporna gjorde jag efter ett recept jag hittade på ett matlagningsforum. Jag har modifierat det lite. Det här blev jättegoda limpor. Och jättelika!! Men väldigt luftiga och fina.

Dinkelbröd med surdeg

Ingredienser


Dag 1 kväll 
2 dl  rågsurdeg direkt från kylen
2 dl dinkelmjöl fullkorn
2 dl vatten 35-40 gr varmt

Dag 2 morgon
8 dl vatten
50 gr jäst
100 gr smör
2 tsk stött anis
2 tsk stötta fänkålsfrån
3 tsk malen koriander (el stötta korianderfrön)
2 msk honung
8 dl vetemjöl special eller Manitoba Cream
18 dl dinkelmjöl fullkorn
1, 5 msk salt

Gör så här


Dag 1
Blanda ingredienserna och rumstemperatur över natten eller ca 8 timmar.

Dag 2

Lägg över surdegen och alla ingredienser utom saltet och mjölet i bunken till assistenten. Lös upp jästen och blanda. Tillsätt mjölet, lite i sänder och kör på lägsta växeln 10 minuter. Tillsätt saltet och mer mjöl om så behövs, degen ska vara smidig men inte kletig. kör maskinen ytterligare 5 minuter på mellanväxeln.

Lägg en fuktig handduk över och låt jäsa cirka 2 timmar.

Slå upp degen på bakbordet och dela den i två delar. Arbeta varje del till en limpa. Lägg över en bakhandduk och låt jäsa cirka 1 timme.

Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in bröden, duscha med 2 lätta tryck med duschflaska stäng luckan.

Sänk temperaturen till 200 grader efter 5 minuter. Efter 35 minuter lägg ugnsfolie över brödet.

 

Grädda färdigt allt som allt cirka 60 minuter. Använd termometer efter 30 min. Färdigt vid kärntemperatur 98 grader.

Linda in det varma brödet i bakhanddukar och lägg på galler och låt svalna cirka 12 timmar, innan det skärs.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *