6 stora pizzor
Det här är en riktigt bra deg. Den kalljäser i flera timmar, men sedan är den seg och bra precis som pizzadeg skall vara. Det går bra att använda den två dagar i rad bara man ser till att ha den i kylskåpet.
Degen kan också användas till ciabatta, paninini och bocconcini (som jag i och för sig inte ens vet vad det är).
Ingredienser
3,5 dl iskallt vatten
50 g jäst
2 msk olja
1 msk salt
ca 10 dl mjöl + extra till utbakning
Gör så här
Häll vattnet i en bunke, tillsätt jäst och olja. Vispa ihop allt. Tillsätt saltet.
Häll i mjölet, knåda eller låt degmaskinen arbeta degen till en jämn degboll.
Låt degen jäsa i 1 – 1,5 timme i en stor degbunke.
Ta upp degen, dela den och forma den till 6 stora bollar a ca 200 g. Lägg upp dem på ett fat och ställ in i kylen med en blöt handduk över och låt stå i minst fem timmar.
Göra pizza av degen
Platta till degbollarna och lägg på det du vill ha.
Bra grund till en pizza är;
1 msk olivolja
2-3 msk tomatsås (enkel tomatsås under såser går bra om man låter den koka sig lite tjockare)
125 gr mozarellaost
Plus dina egna favoriter.
Bakas i 250 – 300 grader i ca sju minuter.
Lämna ett svar