Lite nostalgi
Innan vi köpte huset bodde vi i lägenhet. Då brukade vi åka med bil till Österrike ett par-tre veckor varje sommar där vi gjorde vandringar. Det innebar bilresor genom Tyskland. I både Tyskland och Österrike finns det mycket gott bröd. Och goda smörgåsar. En variant var med mjukost – typ Philadelphia – surkål och en massa grönsaker. Den var väldans god. Plus kummin så klart. De älskar att ha kummin i sallader och smörgåsar där nere. Jag tror att där var någon skinka i också.
Under årets semester blev jag väldigt sugen på en sådan där macka så jag köpte hem surkål och mjukost. Maken kom ihåg att de där mackorna dessutom var varma så vi letade upp vår gamla smörgåsgrill, som låg längst in i ett skåp.
Den har sedan fått leverera mackor till oss flera gånger under semestern. En riktig nostalgikick. Och dessutom väldigt gott. Och en enkel måltid som inte tar så många minuter att fixa till. Det blev olika varianter av innehåll efter hand.
Undrar om det kanske finns sådana där smörgåsgrillar i flera skåp över landet. I så fall tycker jag att de ska plockas fram för det är faktiskt ganska synd att de blivit bortglömda.
Smörgåstips – varm fetaost
Ett annat tips om du kanske inte vill ha en varm macka, men ändå kan tänka dig något ljummet inuti den. Det är att sätta ugnen på 200 grader och sedan lägga fetaost i en form som du ställer in i ugnen i ca 15 minuter. Fetaosten blir mjuk, krämig och väldigt god. Dela den gärna i flera bitar innan du ställer in den.
Ta ett gott bröd, här har jag hembakta småbaguetter med oliver i. Häll lite olivolja på brödet och bred sedan ut fetaosten, det går jättelätt. Gott att strö på några chiliflakes om du kan tänka dig något starkt. Plus lite nymald svartpeppar.
Ladda sedan mackan med annat gott. Här blev det rödlök, tomater och basilika. Ät sedan medan osten fortfarande är ljummen. Jag lovar, det blir en lite annorlunda fetaostupplevelse. När osten blir kall så blir den precis som vanligt igen.
Hugos matte säger
Himla många bra tips du kommer med! En smörgåsgrill har man ju i nåt skåp och som sällan används. Testade tzay-spett, riktigt gott och kan absolut ätas istället för kyckling. Här på Ica-maxi får dom spetten levererade i större partier, sedan marinerar dom spetten i butiken
och så kan man köpa i delikatessdisken.
Asta säger
Det är ju faktiskt riktigt bra! Att de säljer spett på det viset. Då har de börjat ha vegetariska alternativ även i delikatessdisken. Så går det att köpa precis så många spett man verkligen vill ha också.