Surdegsbullar

Vad  använde jag då mina fina ekologiska mjöler till? Jo, jag gjorde surdegsbullar.  I närheten av mitt jobb finns det ett fik som har så himla goda surdegsbullar med tranbär i och jag ville försöka göra sådana själv. Jag lyckades relativt bra.

Surdegen jäste och där blev fina hål i bullarna, men på något sätt blev de ändå lite kompakta mellan hålen. Konstig nog. Men de blev goda! Degen skulle egentligen jäsa i kylskåpet, för att inte jäsa för fort, men det var liksom lite fullt i kylskåpet så jag ställde in degen i vårt förråd istället. Inte kallt som i ett kylskåp, men rejält kallare än i övriga huset. Och det verkade fungera bra faktiskt. Det kommer jag att göra om. Ett annat alternativ är att jäsa bröd nere i källaren. Där är det kallt året om. Jag skulle förmodligen låtit själva bullarna jäsa lite längre, men det började bli rejält sent och jag ville faktiskt sova. En del kan jag offra för goda bullar, men det finna gränser för allt.

2 Kommentarer

  1. Åh, vad det ser gott ut med nybakade bullar !
    Det ska ju tydligen vara hål i surdegsbröd, men jag vill inte ha så mycket hål. Vi köper surdegsbröd ibland på ett bageri. Jättegod smak, men så är det ett jättehål i halva brödet och hur blir brödskivorna då. Var ska man bre smöret, lite utmed kanterna.
    Nej, lagom håligt ska det va.
    Min teori är att så stort hål beror på att bagaren viker degen.

    • Inte bara, ibland blir det bara stora hål. Har nog ingen bra förklaring. När jag var liten och det var stora hål i bullar eller bröd brukade vi säga att det var hål för bagaren att gömma sig i. Men jag håller med FÖR stora hål blir jobbigt. Men jag älskar segheten i surdegsbröd.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *