Baguette – 4 timmars

Det här receptet kommer ur en bok som heter Local Bread av en man som heter Dan Leader. Jag tyckte det här var ett spännande recept och ville gärna testa. Det har jag gjort nu. Dessvärre var jag kanske lite för otålig och jag borde ha låtit det jäsa lite längre så att baguetterna blivit lite större. Men goda var de förbaske mig ändå så jag tänker göra om dem. De får lite större hål i sig trots att där inte är surdeg och de blir så där sega och goda!

Och javisst – det tar tid att göra de här baguetterna, men arbetstiden i sig är inte så lång. Och när degen jäser så går det bra att göra andra saker. Du behöver inte stå bredvid och vänta.

baguette9

Ingredienser


350 gr vatten
4 g jäst
450 gr vetemjöl
10 gr salt

några isbitar

Gör så här


Blanda jäst med vatten som är ca 37 grader varmt. Låt detta stå i 10 minuter.

baguette1

Blanda sedan ner mjölet. Rör bara så mycket att det blandas. Låt sedan detta stå i 20 minuter så att mjölet suger åt sig vätska.

baguette2

Häll i saltet.

baguette3

Kör degen i en blandare i ca 10 minuter eller arbeta den för hand. Degen ska bli spänstig och släppa bunken.

baguette4

Lägg degen i en oljad bunke och låt den jäsa i 45 minuter. Gärna i en avstängd ugn. Efter 45 minuter eller när den ungefär fördubblat sin storlek plockar du fram degen och drar ut den till en fyrkant.

baguette5

Sedan viker du den två gånger. Först så här.

baguette6

Och sen så här.

baguette7

Sedan lägger du ner den i bunken igen. Låt den sedan jäsa i ca en timme. Ska ungefär fördubbla sin storlek.

Därefter delar du degen i tre delar och gör tre baguetter av den. Lägg dem på en plåt och vik upp ett bakplåtspapper mellan dem. På så vis kan de bara jäsa uppåt. I kanterna kan du göra som jag har gjort här. Rullat tidningspapper med en handduk runt om. De stöttar  i kanterna.

baguette8

Ställ in plåten i en kall ugn och låt baguetterna  jäsa i en timme eller tills de blir ungefär dubbelt så stora (det var här jag hade lite för bråttom).

Sätt ugnen på 250 grader. Låt där vara en tom plåt i mitten av ugnen. När ugnen är ordentligt varm så drar du över bakplåtspappret med baguetterna över på den varma plåten i ugnen.

Släng in några isbitar i botten av ugnen. Alternativt har du en aluminiumform i botten av ugnen som du lägger isbitarna i.

Låt baguetterna bakas i 20 minuter.

De ska då ha bra färg, nästan lite honungsaktiga.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *