Rostbröd

2 bröd
Eller som det heter i boken ”Nästan oslagbart rostbröd”. Och boken är återgen ”Kärlek, oliver och timjan”. Och de har rätt. Det här brödet blir supergott att rosta. Solrosfröna i brödet blir lite nötaktiga och hela brödet har lite substans.

rostbrod

Ingredienser


Första dagen
1 msk brödkummin
1 msk salt
3 dl råg- eller vetekross
2 dl havrekli
1-2 dl solrosfrö
5 dl kokhett vatten
Andra dagen
17 dl vetemjöl
1 påse torrjäst
5 dl kokhett vatten
1 msk honung

Gör så här


Första dagen

Mät upp alla torra ingredienser i en bunke. Slå över kokhett vatten och rör om. Täck bunken och låt den stå i rumsvärme till nästa dag.

Andra dagen

Ta två raka, stora brödformar (à 2 liter) och smörj med lite mjukt smör. Klipp till bakpapper så att bitarna passar i botten av formarna.
Lägg i bakpapperet.

Blanda ungefär hälften av vetemjölet med torrjästen. Rör ner detta i bunken från gårdagen. Slå över kokhett vatten, klicka i honung och rör om. Häll i resten av mjölet och arbeta med en trägaffel ihop allt till en lös deg. Häll mot slutet ut det hela på mjölat bakbord och arbeta ihop degen med lätta tag och mjölade händer. Försök att inte ta mer mjöl än absolut nödvändigt. Den här degen är ganska kladdig, men det får man finna sig i eftersom brödet blir så gott. Dela degen i 2 delar och forma raka limpor som läggs i bakformarna.

Låt jäsa 1 timme.

Grädda i 200° ugnsvärme ca 50 minuter.

Tippa så bröden i formarna och grädda dem utan formar och liggande upp och ner i ytterligare 10 minuter. Låt sedan de nybakade limporna svalna under en handduk, det är viktigt i det här fallet.

Skiva upp brödet och frys in det och det blir perfekt att rosta.

2 Kommentarer

  1. Ska man verkligen ha 17 dl vetemjöl??

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *