Hur hinner du läsa så många böcker?

bokbloggsjerkaHur hinner du läsa så många böcker?Det är frågan i veckans bokbloggsjerka.

Jag har haft min blogg här i ganska många år vid det här laget. I början så skrev jag en hel del om böcker jag läste. Jag har alltid läst mycket böcker. Har haft otroligt svårt för att kasta böcker. Sedan kom internet. Och en stor del av bokläsandet blev elektroniskt istället. I hela mitt liv har jag haft ett behov av att lära mig nya saker. Att lära mig att bemästra olika skickligheter. Förut så lärde jag mig mycket genom att gå till biblioteket och låna böcker om olika ämnen. Och köpte en hel del facklitteratur när det var bokrea. Och sedan kom som sagt internet och jag fick omedelbar tillgång inte bara till skriftliga kunskap utan till människor som kunde saker. Facklitteraturen ersattes av internetsurf. Och där har det stannat. När jag vill lära mig nya saker så hittar jag saker på internet. Köper inte speciellt mycket facklitteratur längre. Nästan bara kokböcker.

Internetsurfandet störde även det skönlitterära läsandet en del. Eftersom morgonen var en tid då jag brukade ägna åt att äta frukost och läsa böcker. Nu äter jag frukost och kollar på datorn. Läser en hel del, men mest nyheter och kollar upp vad andra skriver. Skönlitteraturen blev mer på kvällstid. Sedan kom ljudböckerna och de revolutionerade mitt läsande igen. Jag reste mycket tåg i tjänsten, men kunde inte läsa för jag mådde illa. Men lyssna kunde jag! Jag är lite av en tekniknörd också så jag var började med ljudböcker direkt de kom. Förde över cd-skivorna på mindre discar och had en minidiscspelare – sedan en mp3-spelare och numera ligger böckerna i telefonen. Jag lyssnar när jag går till jobbet, när jag går på långpromenad med hundarna, när jag åker tåg, när jag städar, när jag fixar i köket och lite när som helst. Jag lägger många bokmärken i mina ljudböcker och har därför inga problem med att tappa bort mig. Även om det händer att jag somnar med boken i öronen på kvällen. Ganska ofta händer det till och med. Har gått så långt att jag knappt kan somna om jag inte lyssnar på en bok. Böckerna varar längre än när jag läser själv så det blir färre böcker, men vad gör det, det handlar inte om någon slags tävling där det gäller att läsa flest böcker. Jag har en prenumeration på Audible där jag köper två böcker i månaden och brukar ofta köpa till några extra då och då. Köper en del svenska också. Tycker väldigt mycket om att köpa boken på en fil som inte tar något fysiskt utrymme alls. De böcker jag läser på riktigt, för det finns sådana också, de köper jag som e-böcker. Även de finns i telefonen eller i surfplattan. Jag gillar verkligen det här med smartphones. Mina böcker är med mig hela tiden och jag laddar snabbt ner en ny.

Så tid att läsa böcker får jag genom att boken har utvecklats och fått många nya format, och jag kan använda det format som passar en aktuell situation. Passar mig perfekt!

10 Kommentarer

  1. Det är ju perfekt när man hittar det format som funkar bäst för en!

  2. Jag har inte riktigt tagit till mig de nya formaten än.

  3. Jag har fortfarande inte lärt mig uppskatta ljudböcker, men har däremot börja släpa med mig min lilla läsplatta om jag skall någonstans så jag kan läsa om jag får några minuter över.

    • Det är ju ett steg på vägen. Själv började jag egentligen lyssna på ljudböcker när jag hade en period när jag inte kunde sova. Jag kunde ju då ”läsa” böcker i sängen utan att behöva ha lampan tänd och störa maken. Sedan blev jag fast.

  4. det var en intressant exposé över din läshistoria! jag älskar att hålla i en bok, men jag skulle absolut kunna tänka mig andra format

  5. Jag gillar också böcker. Jag kan känna mig helt salig om jag har en ny bok som ska bläddras igenom. Men jag tror att det är som så att jag har börjat skilja på boken och själva berättelsen, och det blir liksom berättelsen som är viktigast.

  6. Min hjärna är så konstig att om bara öronen är upptagna så vill den gärna tänka på annat. Då funkar inte ljudböcker så bra, men det är ju ett jättebra format för de som klarar av det 🙂

    • Det tror jag faktiskt är en vanesak. Så var det i alla fall för mig. Jag började som sagt lyssna på böcker under en period när jag hade sömnproblem. Och mitt problem var att huvudet hela tiden snurrade med olika tankar. Men med ljudböckerna lärde jag mig till sist att släppa tankarna i huvudet och lyssna på boken istället. Jag fick konstant starta om böckerna om och om igen eftersom jag åkte i väg med tankarna och tänkte på annat, men till sist så lyssnade hjärnan istället (jag ville ju trots allt någonstans höra historien också) jag fick ordning på mina tankar och kunde sova. Så jag anser till och med att ljudböckerna var den största anledningen till att jag kom över perioden av sömnproblem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *