Vegetarisk chili

veggie_chili-3110018

Fredagsmys. Då är det gott med något som innebär lite plock. Eller lite dip. Eller både och. Här blev det igår en gryta full med chili som vi kunde äta tillsammans med nachos. Och lite god guacamole och gräddfil. Det vill säga lite plock och lite dip. Perfekt! Chilin var vegetarisk och jag hittade receptet hos Jamie Oliver. Den var  jättegod och den lär bli  ytterligare ett tillskott till våra olika vegetariska rätter. Jamie Oliver verkar verkligen ha samma smak som jag har. Grytan var packad med smak och lagom tjock.

Den här går naturligtvis att variera lite beroende på tycke och smak. Kanske hälla i majs. Och variera vilka bönor du häller i. Kan tänka mig att det kan vara gott att rosta någon annan rotfrukt tillsammans med sötpotatisen också.

Ingredienser

2 medelstora sötpotatisar ca 500 gr, alltså lite mer innan de skalas

1 tsk cayennepeppar
1 rågad tsk spiskummin, mald eller mortlad
1 tsk kanel

1 gul lök
1 stor röd paprika alternativt 2 små
2 klyftor vitlök
1 knippe färsk koriander
1 röd chili
2 x 400 gr burkar med bönor av eget val. I den här grytan har jag svarta bönor och kidneybönor
2 x 400 krossade tomater

Olivolja
Salt
Svartpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda spiskummin, cayennepeppar och kanel i en skål.

Skala sötpotatisen och skär den sedan i lite lagom stora munsbitar. Bred ut den i en långpanna eller en form. Häll över olivolja, lite av kryddblandningen  samt lite salt och peppar. Blanda runt med fingrarna så att bitarna täcks.

Skala och hacka löken i lite större bitar. Dela upp paprikan i lagom stora munsbitar. Skala och skiva vitlöken tunt.

Plocka loss korianderbladen och lägg dem åt sidan. Hacka sedan stjälkarna fint.

Dela och skiva chilin fint.

2016-03-12 10.16.20

Ställ in sötpotatisen i ugnen och låt den stå där ca 40 minuter eller tills de är mjuka och gyllenbruna.

Under tiden ta fram en stor gryta och ställ den på en medelvarm platta. Häll i ett par ordentliga klunkar olivolja. Lägg i gul lök, paprika och vitlök och låt det fräsa i ca fem minuter.

Lägg i korianderstjälkarna, chili och kryddorna och låt det fräsa i ytterligare fem till tio minuter. Rör några gånger under tiden.

Häll bort vätskan från bönorna och häll sedan ner dem i grytan tillsammans med de krossade tomaterna. Rör ordentligt och koka upp, sänk sedan värmen och låt det småkoka i 25-30 minuter, det ska reduceras och bli lagom tjockt. Skulle det bli för tjockt häll i lite vatten. Det fick jag göra.

Sist rör du ner sötpotatisen i chilin tillsammans med korianderbladen. Om du vill kan du spara några koriander blad till garnering. Smaka av med salt och peppar.

Har du sparat några korianderblad sprider du dem över grytan när du ställer fram den. Jag gjorde inte det eftersom jag inte bryr ig så mycket :).

Servera med gräddfil, guacamole och nachos. Ät och njut. Det gjorde vi!

PS. Den var nästan ÄNNU godare dagen efter.

Kommentera