Nasi goreng

När jag växte upp var risotto ris blandat med lite allt möjligt. Det är det inte längre. Numera är risotto krämigt ris med olika smaksättningar. Ja ni vet.

Det tänkte jag på häromdagen när jag läste något recept på risotto. Då kom jag att tänka på Nasi Goreng. Som jag brukade äta ganska ofta då, för länge sedan. Och så blev jag plötsligt väldigt sugen på det. Eller så blev jag sugen på det därför att jag läste om stekt ris på en vegetarisk blogg. Det kan ha varit därför också.

I alla fall fick jag för mig att göra det häromdagen. På mitt sätt. Jag har mitt eget sätt att göra Nasi Goreng. Hade i alla fall. Och jag tyckte allt att det blev gott den här gången också.

Nasi Goreng

Alltså ja, jag kunde försökt lägga upp det lite snyggt på en tallrik. Men det är ris och curry och grönsaker och ägg bladat till en enda röra. Hur snyggt är det egentligen? Och inte blir det något vanligt recept heller egentligen. För det ÄR ju indonesisk pyttipanna. Som är jättebra att använda rester till. Helst ska riset vara kallt skriver en del. Inte jag. För jag vill göra det på mitt sätt.

Ingredienser

Ris (hur mycket beror på hur många portioner du vill göra)
Currypulver
Olja (jag blandar det gärna med lite smör också)

Grönsaker som du bestämmer själv
Räkor
Annat som du gillar att blanda i, kan vara skinka, kyckling eller tofu som jag har här.

Ägg

I min Nasi Goreng den här gången har jag följande ingredienser.Nasi GorengGröna ärtor, morötter, paprika, röd och gul lök, räkor, marinerad tofu och ägg. Plus salladslök.

Gör så här

Vad handlar då det där om att göra på mitt sätt om då?
Jo att steka curryn och sedan det okokta riset i det innan du kokar riset.

Så här.

I en gryta häller du ner vatten och salt som ska användas för att koka ris. Sätt det på uppkokning.

I en annan gryta eller i en stekpanna (egentligen beroende på hur många portioner du tänker göra – den här gången sa maken ”gör mycket! så att det räcker till jobbet också” – så jag gjorde mycket) häller du olja (eventuellt blandat med lite smör). När det börjar bli varmt häller du i currypulvret och låter det ”steka” lite.

Nasi GorengSedan häller du i det okokta riset och steker det till det börjar bli lite glasartat (har inte någon bättre förklaring – du måste se det). Då häller du över riset i det nu förhoppningsvis kokande vattnet. Koka riset som vanligt.Nasi Goreng

Sedan kör du igång med det du ska ha i blandningen. Eftersom jag har råa morötter och de tar lite tid att bli mjuka så börjar jag med dem.Nasi Goreng

Och sedan i med alla grönsakerna utom gröna ärtor om du har det.Nasi GorengLåt det steka på relativt låg värme så att det blir mjukt.

När riset kokt klart så häll ner det i grytan och rör om. Sedan i med gröna ärtor, räkor och tofu. Sådant som bara behöver bli varmt, men inte behöver tillagas så länge egentligen.

Ska man göra Nasi Goreng på riktigt så ska äggen egentligen stekas vid sidan av, till en omelett som du skär i bitar och blandar i. Själv brukar jag hälla äggen i en skål, vispa dem lite och sedan blanda ner dem i det varma riset. Jag tycker det blir godare. Men det är jag det.

Det kan behövas lite salt i maten när du kommer så här långt. Smaka av med det helt enkelt.

Så här dags så skar jag också ner salladslök och hällde över.

Det blev gott!

 

4 Kommentarer

  1. Det här sparar jag, för att prova någon gång när jag känner för det! Tack! 🙂

  2. Nu lärde jag mig något nytt! Alla de gånger jag gjort en ”pytt i panna” på vad som råkat vara hemma och blandat i kokt ris och ägg som får steka med en stund så har jag alltså gjort en avancerad maträtt! Fantastiskt ju, vad jag kan. =)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *