Bryssel och EU

Nu ska jag inleda och säga att jag vet ingenting om EU kvarteren i Bryssel och jag vet alldeles för lite om EU. Däremot så kändes det som att det faktiskt var alldeles nödvändigt att åka till EU-kvarteret och se sig om. Så det gjorde vi. Det är ett väldigt modernt kvarter. Har kostat sina slantar att bygga.

EU-1

Själv blev jag väldigt fascinerad av byggnaden som syns till vänster här på bilden ovan. Där sitter Europarådet.

EU-2

EU-3

Jag är ofta ganska lätt att roa och det som jag roades väldigt mycket av var att hela väggarna är fulla med fönsterramar. Här syns det på lite närmare håll.

EU-4

Med tanke på att vi har ett gammalt hus och jag har renoverat någon fönsterram så tyckte jag detta var alldeles fantastiskt lustigt. Tänk er att renovera alla de här fönsterramarna.  🙂

Hade jag vetat mer om byggnaden (som jag läst om nu senare) så hade jag förmodligen tyckt det var ännu roligare. För tydligen är där en jättelanterna inuti det här huset. Som syns på den här bilden som jag länkat till från Europarådets egen sida.

Vi gick genom en liten park som fanns mellan byggnaderna. Där fanns det en liten inhägnad som var full med cikoria!!
EU-5Det kan man ju undra varför det mitt i Bryssel finns en sådan inhägnad.

Från parken så såg vi själva parlamentet (tror jag).

EU-6

Vet inte om jag tyckte huset var så fint direkt, men jag ska vara ärlig och säga att jag tyckte det var häftigt att det var så blankt att det liksom blev en del av himlen. Sedan funderade jag lite om de där korsen mellan fönsterna är tänkta att vara kors eller om det bara blev så. Lite grand ser det ut som en jättelik frikyrka i USA.

Går man in på innergården där så finns det i alla fall ett besökscentrum. Parlamentarium. Det är gratis att gå dit och jag rekommenderar verkligen ett besök där. Där berättas historien om hur EU kom till och mycket som hände runt om och som ledde till en union. Mycket intressant och mycket som de flesta av oss egentligen borde veta. De har verkligen jobbat med modern teknik och du får en audioguide med dig på ditt eget språk. Den rör du vid olika skyltar runt om på utställningen och får då ibland ljud, någon som berättar, ibland får du text och bilder som du kan läsa på guiden och ibland påverkar guiden den information som finns att läsa så att du får den på ditt eget språk. Ganska häftigt faktiskt.

EU-7

I det här rummet finns information om alla länder i EU, historiska ögonblick från alla länderna och en glasskiva för varje land som är med i EU. Tillsammans bildar glasskivorna en karta över EU. Här finns också historien bakom EU och bildandet av EU.

EU-9

Ett rum hade Europa ritat på golvet. Här uppe syns bland annat Italien. På kartan finns ett antal cirklar med olika stadsnamn. För att få information om de olika städerna och hur de hänger ihop med EU så får du köra runt med en pulpet och skanna staden, sedan får du information om staden i en TV som sitter i pulpeten.

EU-8

Det finns också ett runt rum med skärmar runt om där du får vara med om vad som händer inne i själva parlamentet. Och en hel del mera information som du själv får åka dit och titta på. 🙂

Mycket information – intressant och roligt presenterad. Rekommenderas verkligen! Och det kostar som sagt inte en krona att gå dit, det har du redan betalt med dina skattepengar.

2 Kommentarer

  1. Väldigt intressant att läsa om EU-byggnaden och se bilderna.Häftigt med alla dessa fönsterramar! Man vet egentligen för lite om EU, varför det bildades vet man ju, men just arbetet i parlamentet, vet jag väldigt lite om. Det behövs nog mer information, det klagas mycket på EU, säkert med rätta, men mycket är också
    bra.

    • Ja jag tror att man faktiskt bör läsa på lite mera. Jag tycker idén är rätt men att det gått lite fel på vägen. Men för att kunna tycka ordentligt så kanske det är bra att förstå lite mera.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *