Praktlysing

PraktlysingPraktlysing hade jag aldrig hört talas om när jag flyttade in i vårt hus. När det blev sommar så visade det sig att hela vår lilla slänt som finns på skuggsidan av huset började blomma med någon gul blomma. Jag trodde faktiskt att det var något ogräs. Det var en gäst som när hon var här upplyste mig om att det var praktlysing vi hade där.

SläntenJag har också sett att den säljs som perenn så inte är den något ogräs heller. Men den sprider sig som ogräs, vilket passar väldigt bra där i vår lilla slänt. Mycket ljus får den inte heller, vilket inte verkar göra den så mycket. Istället så gör nog den detaljen att den istället blommar extra länge.

Praktlysingen har liksom krupit mer och mer in i mitt hjärta tror jag. Den har ju en sån fantastisk intensiv färg, och den lyser verkligen upp den där slänten och den bara växer där. Kräver inte någonting av mig. En mycket tålig perenn således.

Praktlysing

Alla bilderna ovan är från tidigare år och är tagna en bit in i juli. Nedan är en bild som jag tog i lördags. I år har den alltså redan börjat blomma, som så mycket annat är den tidig i år. Kommer det att finnas några blommor kvar när jag får semester om några veckor? Oavsett så tänker jag njuta av den gula lysande blomman, som jag tänkte var ett ogräs, men som numera är en av de av mig mest uppskattade blommorna i vår trädgård.

2016-06-18 17.40.28

5 Kommentarer

  1. Nu blev jag inspirerad att satsa på tåliga växter vid vår sommarstuga. När vi kom hem från Gotland så var det torrt, torrt och fullt med bladlöss på rosorna.
    Praktlysing är ju en praktfull blomma och sköter sig själv. Men tveksamt om den finns i handelsträdgården.

  2. Ja, praktlysing är bra. Gör sig fint mot min svarta ateljé 🙂 där den växte då vi flyttade hit.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *