Krämig trattkantarellsoppa

Vilken höst vi har haft och fortfarande har. Vädret är konstigt och det är inte normalt, men jag kan inte säga att jag inte gillar att det är varmt. Vi har inte haft någon frostnatt här hos oss ännu och jag har fortfarande pelargonerna ute. De borde nog in nu dock och det får bli så någon kväll i veckan, eller till helgen. Oavsett så har jag verkligen njutit, och mycket skogspromenader har det blivit. Och mycket svamp. Nu är vi inne i den tredje säsongen för i år. Först var det en omgång efter midsommar med sommarkantarellerna. Sedan har det varit en omgång med Karl Johan och höstkantareller. Och nu är vi inne på trattkantarellerna. Trattisar Jag har några olika ställen som jag åker till och vi gör det ganska ofta hundarna och jag. Naturligtvis passar jag på att plocka svamp när jag ändå är där. Trattkantareller är nog nästan den godaste svamp jag vet, och den är trevlig att plocka för det finns nästan alltid många på samma ställe. Och KAN du din trattkantarell finns det inte den minsta risk att missta den med någon giftig svamp. Du kan råka ta en rödgul trumpetsvamp, men det är lika gott så det gör ingenting. Själv förstår jag inte att människor tar en spindelskivling istället, de är inte ens lika! Trots det är vi alltid väldigt noga. Först när vi plockar och sedan när vi kommit hem då vi går igenom all svamp en gång till under rensningen. Vi har aldrig någonsin fått fel svamp med oss hem. Aldrig! Rensa Den är trevlig att rensa också. I princip överallt där vi brukar plocka dem så växer de i mossa och är väldigt rena när vi får hem dem. Nu för tiden plockar jag ett par-tre liter när jag är ute, istället för att ta allting jag hittar. Jag har fortfarande i bakhuvudet den där gången då maken och jag liksom fick lite spel. Ungefär som Rödluvan som kom längre och längre in i skogen för att hon såg bär eller blommor. Så gjorde vi en gång med trattkantareller, vi bara plockade och plockade och plockade. Mitt i natten när vi fortfarande satt och rensade var vi inte lika glada längre. Och då hade vi ändå skänkt bort en del. Igår var jag igång igen, plockade ett gäng svampar och hundarna sprang runt och lekte. Utom när Gandalf emellanåt fick för sig att lägga sig på svamparna, för att visa att han är mycket roligare än en massa tråkiga svampar. Vad kan man göra med den då? Ja, en hel massa. Den går att torka och är väldigt lätt att torka. Det blir väldigt goda såser. Och så kan du göra soppa. Jättegod soppa. Det här är en slät, mixad variant.Trattkantarellsoppa

Ingredienser


1-2 liter trattkantareller (lite svårt det där med mängd, men mer mot två än mot en)
1 gul lök
2 msk sherry
9 dl kyckling- eller grönsaksbuljong
1 dl vispgrädde
salt
svartpeppar
2-3 msk smör

Gör så här


Börja med att plocka fram en stekpanna och sätt den på hög värme. Lägg ner två-tre deciliter svamp i pannan. Stek den tills den börjar fastna lite i botten. Sänk värmen och kör på knapp medelvärme. Lägg ner en 1 msk smör. Låt svamparna ligga i smöret på medelvärme. Skulle smöret helt försvinna in i svampen lägg i en klick smör till. Genom att du börjar med den här delen så hinner svampen bli riktigt knaprig innan soppan är klar. Hacka löken lite grovt. Lägg ner resterande svamp i en stor gryta tillsammans med löken. Sätt på en relativt hög värme. Rör lite då och då. När svampen tappat i princip all vätska, häll i två matskedar sherry och rör runt lite. Häll sedan i buljong. Låt koka några minuter. Mixa sedan soppan i en mixer och häll tillbaka den i grytan. Häll i vispgrädde och låt soppan koka upp. Smaka av med salt och peppar. Vid servering häll lir knaperstek svamp i varje tallrik. Ta gärna en ostmacka till.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *