4 portioner
Vi älskar att plocka svamp om hösten. Och alla trevliga recept som kan användas är välkomna. Den här soppan kommer från en trevlig liten bok som heter “Mat med svamp”.
Ingredienser
1 liter färska trattkantareller alt.
2 dl torkade
1-2 msk smör
1 fint hackad gul lök
3 msk vetemjöl
1/2 tsk timjan
6 dl kycklingbuljong
4 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1-2 msk soja
1 krm nymalen svartpeppar
1/2 dl finhackad persilja
Gör så här
Blötlägg torkad svamp i varmt vatten i 15-20 minuter.
Rensa den färska svampen men skölj den inte. Skär de stora svamparna i rätt små bitar. Klipp bara av den nedersta delen på små svampar.
Förkoka svampen i en tjockbottnad gryta på svag värme i sitt eget spad 5-6 minuter.
Lägg i smöret och lökhacket och låt fräsa tills all vätska ångat bort.
Strö över vetemjöl, timjan och buljongtärning eller svamppulver. Späd med det varma vattnet i omgångar.
Rör ner mjölken, grädden och sojan och låt soppan koka ca 5 minuter.
Smaka av med svartpeppar och eventuellt lite salt.
Strö över persilja och servera genast.
VARIANTER:
Med bacon
Följ receptet men hacka 2 skivor mager bacon fint och stek tillsammans med löken och svampen. Använde drème fraiche istället för grädde.
Krämig variant
Fljt receptet men ta bara 3 dl mjölk och rör inte ner grädden.
Vispa 1 1/2 – 2 dl grädde till ganska hårt skum medan soppan kokar 5 minuter till. Rör försiktigt ner gräddvispet i soppan precis före serveringen. Soppan får då en skummig yta.
Strö finhackad persilja över och servera genast
Lämna ett svar