Skärets fisksoppa

4 portioner

Ett bra recept på fisksoppa. Den innehåller flera olika sorters grönsaker och det gör att det blir väldigt mycket smak på soppan. Men gör som det står i förteckningen över ingredienser, använd olika sorters fisk.

Ingredienser


400 g fiskfilé (helst olika sorter)
4 havskräftor (kan uteslutas)
20 blåmusslor
20 skalade räkor
1 fänkål
1 morot
1 gul lök
1 purjolök
1/2 stjälk selleri
2 tomater
2 vitlöksklyftor
1/2 flaska vitt vin
1/2 dl tomatpuré
1 g saffran
1 msk smör
1 liter fiskbuljong
1 tsk hackad färsk timjan alt. 1 krm torkad
2 lagerblad
salt och kajennpeppar
Till serveringen
1 dl riven lagrad svensk ost
Aioli (finns recept under Röror)
rostat vitlöksbröd

Gör så här


Skala och tärna alla grönsaker fint. Fräs dem i lite smör några minuter, de ska bara bli mjuka och inte få någon färg. Rör ner tomatpuré och saffran.

Häll i vinet och koka ihop vätskan tills hälften återstår. Blanda sedan vätskan med fiskbuljongen i en rejäl gryta. Tillsätt timjan och lagerblad.

Låt soppan koka försiktigt i ca. 20 minuter. Smaksätt med salt och peppar.

Dela fiskfiléerna i några centimeterstora bitar. Lägg i fisk- och skaldjursbitarna när fem minuter återstår av soppans koktid.

Servera med riven ost, aioli (recept finns under Röror) samt rostat vitlöksbröd.

Kommentera