Rabarberpaj

Tyvärr hade vi inga rabarber i vår trädgård. Nu har vi visserligen planterat rabarber, men den får vi inte använda i år. Men den växer bra så det ser bra ut för framtiden. Det finns emellertid andra som har rabarber i trädgården. Och ofta blir det väldigt mycket rabarber i trädgårdarna har jag också förstått. När en arbetskamrat till sambon hörde att vi inte hade några egna rabarber så fick han i alla fall ganska omgående en påse. Det blev vi inte ett dugg ledsna för.

Idag har det återigen varit riktigt varmt och vackert väder. Skönt för oss, men det börjar ta lite på växtligheten märker vi. Bland annat har vi börjat få mjöldagg på våra äppelträd, något som tydligen kan bero på varmt väder. Vi njuter ändå av värmen, än så länge i alla fall. Och  nu ikväll blev det grillat igen. Kycklingben den här gången. Och eftersom jag tycker det hör sommaren till så blev det rabarberpaj och glass till efterrätt. Riktigt, riktigt gott. Marängtaket innehåller visserligen ganska mycket socker, men ibland måste man få festa lite också.

rabarberpaj_2538822561_o

Ingredienser

Pajdeg

100 gr smör
2 dl vetemjöl (går bra med fullkorns för den som så vill)
2 äggulor + något lite vatten
1 kryddmått salt

Till fyllning
färsk rabarber (går bra med fryst också)
2 msk socker

Marängtak
2 äggvitor
2-3 droppar ättika
2 dl socker

Gör så här

Börja med pajdegen:

Rör ihop smöret – kylskåpskallt – med mjölet  och saltet i en matberedare. Häll i äggulorna och lite vatten. Kör med kniven tills det blir en fin boll. Tillsätt eventuellt lite vatten till om det inte vill bli en boll.

Ställ in degbollen i kylskåpet en eller två timmar.

Tryck ut degen i en pajform.

Strö vetemjöl över botten i pajformen.

Skär rabarbern i lagom stora bitar och lägg rabarbern i pajdegen. Strö över lite socker.

Sätt in pajen i 225 grader i 15 minuter.

Gör under tiden marängtaket:
Vispa vitorna med 2-3 droppar ättika tills det blir en fin smet. Blanda då försiktigt ner sockret.

När pajen varit inne 15 minuter tar du ut den och bred marängsmeten över rabarberna.

Ställ in pajen direkt i ugnen igen och baka ytterligare 10-15 minuter. Håll lite koll så att taket inte bränns vid. Det skall få lite färg men inte för brunt.

Ät som den är eller servera med grädde, vaniljsås eller glass.

rabarberpaj_2539642766_o

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *