Kaiserschmarren

I somras var vi två veckor i Österrike. Det har vi varit tre somrar i rad nu. Vi åker dit och vandrar och har det skönt. I somras var vi en vecka i Stubaidalen. En av dagarna gick vi en vandring där vi först gick ca 800 höjdmeter upp och hamnade på en liten Alm (matställe) som hette Pfarrachalm. Där satt 10 – 20 personer till samtidigt som vi var där och folk kom och gick. Vi satt där och tittade på servitören. En man i 50-60 års åldern som sprang, verkligen sprang, fram och tillbaka. Tog upp beställningar, serverade mat och tog betalt. Vi undrade för oss själva varför han var så väldigt stressad.

Vi beställde oss en varsin Kaiserschmarren och dricka. Efter en stund kom våran Kaiserschmarren ut och det var en av de bästa vi någonsin fått i Österrike. Enorma portioner och jättegod schmarren. Det är så härligt när man är och vandrar för man kan äta sånt här utan att ha dåligt samvete.

När vi hade ätit klart så ville sambon ha en öl till och jag behövde ändå gå på toa så jag gick in för att uträtta mitt ärende och så beställa en öl till. När jag skall beställa ser jag den stressade mannen stå och laga mat i köket. Sedan kom han ut. Jag frågade honom då om han gjorde allting där själv. Och det gjorde han!! Inte undra på att han sprang! Han både tog upp beställningar, lagade maten, serverade, dukade av och tog betalt! Och ändå gjorde han supergod Kaiserschmarren!! Det var allt en riktig Superman det.

Här är ett recept på en variant av Kaiserschmarren. Testa någon gång om du inte ätit det. Det här räcker till fyra dessertportioner eller till två personer om du tar det istället för vanlig mat.

Ingredienser


1 dl russin
4 msk mörk rom
4 ägg
2 msk strösocker
2,5 dl vetemjöl
4,5 dl mjölk
salt
1 msk smör eller margarin
lite rivet citronskal
2 msk florsocker
Lägg russinen att dra i romen i ca 30 minuter.

Gör så här


Sätt ugnen på 200 grader.
Skilj äggulor från äggvitor. Vispa gulorna och strösocker tills massan blir luftig. Blanda ner mjöl, mjölk, salt, citronskal och russin.
Slå äggvitorna till hårt skum och blanda in försiktigt i smeten.

Smält matfettet i en stor stekpanna på svag värme.

Häll i smeten och grädda en-två minuter.

Ställ sedan in pannan i ugnen och låt den stå där i fyra-fem minuter. Förvänta dig inte mycket färg, färgen är på undersidan.

Ta ut pannan. Glöm inte att handtaget är varmt!

Dela pannkakan i bitar med hjälp av två gafflar och stek bitarna ytterligare någon minut.

Lägg upp bitarna i en hög på fat och pudra med florsocker (vill man piffa till den lite till kan man även ha lite kanel eller kardemumma).

Bjud desserten varm alt. med en god fruktkompott till.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *