ca 24 stycken
Bra sätt att göra av med en lite större mängd surdeg om man råkat samla på sig lite.
Ingredienser
Dag 1
3 g jäst
2,5 dl vatten
250 g fint rågmjöl
Dag 2
10 g jäst
2,5 dl vatten
600 g Vetemjöl special, Fullkorn
250 g rågsurdeg
10 g honung
20 g havssalt
Gör så här
Dag 1
Lös upp jästen i vattnet, tillsätt mjölet och rör till en slät smet. Täck över med plast och låt jäsa 24 timmar i rumstemperatur.
Dag 2
Lös upp jästen i vattnet, häll den över vetemjölet i degbunken och blanda ner surdeg, degen från dag 1 samt honung.
Knåda degen på lägsta hastighet i 11 minuter.
Tillsätt saltet och knåda i ytterligare 5-6 minuter.
Låt degen jäsa i 120 minuter.
Lägg degen på ett mjölat arbetsbord och dela upp den i bullar som väger 60-70 g styck. Rulla dem och lägg dem på plåten. Sikta lite mjöl över bullarna.
Låt dem jäsa i ca 75 minuter. Till dubbel storlek. Sätt ugnen på 250 grader.
Sätt in plåten i ugnen. Spraya in lite vatten med en blomspruta. Efter fem minuter sänk temperaturen till 200 grader. Efter tio minuter lufta ugnen – dvs öppna ugnsluckan och släpp ut luften. I våran ugn kommer det ut en rejäl puff.
Baka i totalt ca 15 minuter. Låt bullarna svalna på galler.
Lämna ett svar