1 stort bröd
Hur många har en gammal lergryta som inte används så speciellt ofta? Jag har två om jag skall vara ärlig. De har inte använts på länge. Jag brukade dock använda dem en hel del. En rätt som jag brukade göra var att jag la i lök och olika rotsaker, inklusive potatis, skurna i bitar i grytan. Över dem la jag fläskben som jag kryddat med salt och peppar. Sedan in i ugnen. OK – det är kanske inte supernyttigt, men det är grymt gott.
Bröd kan man också baka i dem. Hittade det här receptet i Nya Annas mat och tänkte att jag skulle plocka fram min gamla lergryta igen. Sagt och gjort. Så här blev det. Min lergryta var kanske i allra minsta laget, men det gick. Och trevligt bröd blev det.
Ingredienser
Första dagen
1 tsk färsk jäst
2 msk honung
1 msk salt
7 dl ljummet vatten
7 dl grovt rågmjöl
Andra dagen
100 – 200 g hel, oskållad mandel
1-2 msk kanel
1 msk stött korianderfrö
10 blötlagda och hackade katrinplommon
10-15 blötlagda delade fikon
6 hackade fikon
10 urkärnade, hackade dadlar
4 dl grahamsmjöl
3-4 dl vetemjöl
Alternativ till frukt och nötter
Lägg istället i 1 msk stött fänkål +
1 msk stött kummin +
2 tsk stött korianderfrö
Gör så här
Första dagen:
Gör en surdeg genom att blanda alla ingredienserna och ställa surdegen i en täckt bunke i rumsvärme ca 1 dygn.
Andra dagen:
Blanda i resterande ingredienser.
Jäs degen i ca 2 timmar.
Lägg en stor lergryteform (3-liters) i blöt i kallt vatten i minst en timme.
Torka ur formen med lite hushållspapper och olja den invändigt. Olja även lockets insida.Baka ut och lägg degen i den oljade formen.
Jäs 1-2 timmar eller tills degen börjar spricka på ytan. (Innan du sätter in formen i ugnen: blöt grytan utvändigt och doppa ner locket i vatten eftersom den troligen hunnit torka på ytan.)
Ställ formen långt ner i en kall ugn och sätt värmen på 200 grader. Börja ta tid när ugnen nått den temperaturen. Grädda i 2 timmar – stäng då av värmen. Låt brödet kallna i formen i ugnen.
Linda sedan in brödet väl i en handduk.
Skölj ur lerformen med varmt vartten och gör ren den.
Efter minst ett dygn i handduk (med plastpåse utanpå) kan man lägga tillbaka brödet i den rena lerformen. Låt i vilket fall som helst brödet först ligga och mogna i 1-3 dygn. Därefter går det lätt att skiva tunt.
Lämna ett svar