Ostbullar

Jag köpte mig boken Bröd av Jan Hedh. En bok som jag verkligen kan rekommendera. De här bullarna har jag gjort genom att ändra lite i recept som finns i boken och de är supergoda! Det krävs oerhört stark viljeansträngning för mig att inte ta två bullar åt gången.

Jag gillar bröd jättemycket, men det är bättre för vår del att ha bullar i frysen än bröd så därför försöker jag ofta göra om brödrecept till bullrecept. I receptet förordas västerbottenost. Jag använde mig av 17%ig extra lagrad 1878 och det blev supergott! Men det är också en stark ost och jag tror att för att bullen skall komma till sin rätt skall det vara någon sådan riktigt stark ost.

Jan Hedh är bagare sedan typ hela livet och bakar bröd på betydligt mera komplicerat sätt än vad vi vanliga dödliga gör, men det blir bra bröd! Jag testar mig just nu igenom olika saker i boken och det är bara SÅ roligt. Tyvärr kan man ju inte äta så mycket bröd man vill så det blir mycket infryst. Plus att jag räknar med att förära släkt och vänner med bröd framöver :).

Ingredienser

Bröddeg

20 g jäst
2 dl vatten
3 dl mjölk
100 g rågsurdeg
500 g vetemjöl
80 g grahamsmjöl
200 g grovt rågmjöl
150 g riven stark ost
10 g hel kummin
15 g salt
Topping
100 g riven stark ost

Gör så här

Lös upp jästen i vatten och mjölken. Tillsätt surdegen och häll alltsammans över mjölet, osten och kumminen.

Knåda degen på lägsta hastighet i 13 minuter. Tillsätt saltet och knåda på lite högre hastighet i ca 7 minuter. Knåda till en elastisk och seg deg.

Låt degen vila i 90-120 minuter.

Dela upp degen i bitar, ca 60-65 gr styck. Rulla till bullar.

Jäs i ca 30 minuter.  Fördela då den rivna osten över bullarna.
Platta till dem lite om de är så runda ovanpå att osten inte riktigt vill stanna kvar.

Jäs 30 minuter till.

Sätt ugnen på 250 grader.

När ugnen är varm, ställ in bullarna och spruta in vatten med hjälp av en blomspruta.

Efter fem minuter sänk temperaturen till 200 grader.
Efter tio minuter öppna ugnsluckan och lufta ugnen (bara öppna luckan, känn att en ordentlig pust kommer ut – stäng igen).
Upprepa luftningen någon gång till under bakningen.

Baka i totalt ca 18 minuter.

Ta ut bullarna och sätt dem på ett galler.
Spruta dem med vatten lite direkt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *