Hos oss gillar vi att äta köttfondue. OK – det kanske är gammalt, men det gör inget – det är fortfarande SÅ gott.
Här är lite tips för att få det bra.
Förut använde man alltid olja i fonduen – det ger bara fett och inte mycket smak. Och det luktar dessutom apa i hela huset efteråt. Det som ger bäst smak, enligt mig i alla fall, är istället buljong, eller fond. Här är ett recept. Experimentera själv fram andra smaker.
Fond
1,5 liter köttfond av fond på flaska – eller annan god buljong naturligtvis
1 lök
1 morot
1 palsternacka
1/2 flaska rödvin
1-2 lagerblad
Gör så här:
Koka upp fonden på spisen enligt anvisningen på flaskan.
Skala och dela lök, morot och palsternacka. Lägg ner i fonden.
Häll i vinet och lägg ner lagerbladen.
Låt fond och grönsaker sjuda cirka en timme tills 1 liter fond återstår.
Sila av fonden och häll upp den i fonduegrytan.
Fonden går bra att förbereda innan, den blir egentligen godare av att stå lite, och kan sedan bara värmas upp innan den hälls över den i fonduegrytan
———————————————–
Att doppa
Kött
Fläskfilé, nötkött eller lammkött skuret i små bitar eller tunna strimlor.
Använd inte kyckling eftersom det inte är så lyckat att hålla på med rå kyckling.
Grönsaker t.ex
Paprika skuren i bitar
Hela champinjoner
Purjo skuren i bitar
Körsbärstomater, hela
Blomkål delad i buketter
———————————————-
Tillbehör
Ugnstekt potatis, eller bakad potatis. Själv tycker jag att det är enklare att äta ugnsstekt potatis eller klyftpotatis. Det blir lite gäggigt att äta bakad potatis, med alla röror och kött om vartannat.
Hasselbackspotatis är också supergott till.
Saltgurka
———————————————-
Röror
Till köttet skall det finnas olika röror och såser. Det är liksom det som gör det hela så gott.
Här är några förslag:
- Guacamole
- Aioli
- Ädelostdressing
- Tomatsås
- Örtsås
Blanda 2 dl gräddfil, 2 tsk av vardera hackad körvel, dragon, persilja och gräslök (eller de örter du själv gillar bäst) + lite salt och peppar. - Tomatsalsa
—————————————-
Tips
- Förbered i god tid. Gör röror och såser. Skär upp kött och grönsaker och lägg i skålar.
- Se till att gästerna har två olika tallrikar – en till rått kött och en att äta på.
- Servera ett riktigt fylligt rödvin till, t.ex. Periquita
- Ibland kan det slå ut lågor från brännaren – se till att ha en fuktig handduk i närheten. Slår det ut lågor försöka sätta locket på brännaren eller om det inte går lägg en fuktig handduk över brännaren för att kväva lågorna. Blås inte och häll inte på vatten!
- Låt det ta tid! Det är det som är det fina med fondue. Man sitter länge och har mycket att prata om.
Lämna ett svar