Svamprisotto

Hos oss gillar vi risotto. Mycket! Och det finns såklart hur många varianter som helst. För det mesta gör vi risotto med bara lite smör och lite ost. Så blir det helt OK även till vardags. Emellanåt är det dock fest. Då blir det mycket smör och mycket ost.

Här har ni en festvariant. Som vi gjorde en dag efter att vi varit i skogen. I risotton är det trattkantareller och gula kantareller. Det går bra även med annan svamp. Fast kanske inte bara champinjoner. Blanda i så fall i någon annan sort också.

svamprisotto_1497928533_o-2

Ingredienser


2 liter rensad och skivad svamp
4 msk olivolja
3 vitlöksklyftor, finhackade
Saft från en citron

2 msk olivolja
200 gr risottoris
1 liter kycklingbuljong
1 medelstor röd lök, finhackad
50 ml vit vermouth
100 gr smör
125 gr nyriven parmesanost
2 msk färsk hackad basilika

Gör så här


Hetta upp olivoljan i en stekpanna. Häll i svampen. När vatten från svampen börjar släppa häll undan en halv till en deciliter att ha till risotton. När det mesta vattnet stekt bort lägg i vitlöken och låt den steka med. När det är färdigstek rör ner citronsaften. Håll varmt.

Gör risotton.
Värm buljongen.
I en annan kastrull, som du har på medelvärme, häller du i olivoljan, när den är varm lägg ner löken och stek tills den börjar bli genomskinlig.
Lägg i riset och höj temperaturen. Nu måste du röra hela tiden. När riset börjar bli genomskinligt så häller du i vermouth. Fortsätt röra.
När vermouthen kokat in häller du i en slev buljong, svampvätskan som du sparat enligt ovan och salt. Sänk värmen lite, men det skall fortfarande sjuda ordentligt. Rör hela tiden. Så fort riset sugit åt sig vätskan häller du i en slev vätska till. Fortsätt så till risotton verkar klar. Det tar ca 15 minuter.
När riset är lagom hårt tar du grytan från spisen. Lägg i smöret, i bitar, och parmesanosten. När detta smält häller du i den stekta svampen och basilikan. Lägg på locket och låt stå 2-3 minuter. Ät så snart som möjligt, annars försvinner den krämiga härliga konsistensen.

Om Asta

Välkommen hit vare sig du varit här förut eller inte. Jag som skriver här är en kvinna i medelåldern får man väl säga nu för tiden, och jag heter inte Asta i verkligheten, men jag heter Asta här. Jag bor med min man och två hundar i Småland. I ett hus från början av förra sekelskiftet som vi roar oss med att renovera. Våra erfarenheter där är att man hinner aldrig så mycket som man vill och att allting tar alltid längre tid än man tror. Min blogg har funnits i några år och startades mest för mig själv egentligen. Jag har inget budskap och jag har inte något speciellt spännande liv. Men dels tycker jag det är kul att bygga lite på websidor och dels är det ett bra sätt att föra en logg på vad man gör. Framförallt nu när vi har hus. Att det hittar hit en del människor är naturligtvis en bonus. Jag har en genmutation som gör att jag har hemokromatos, något som det finns lite information om här på sidan. I övrigt så tycker jag om att fixa och dona. Att snickra och att göra allt möjligt annat pyssel som jag kommer på. Älskar att lära mig nya saker och det är viktigt att alltid ha ett projekt på gång. Den som vill skicka mig ett mail kan göra det på adressen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *