Karelska piroger med äggsmör

12-15 st

Karelska piroger är vardagsmat i Finland. De kan köpas färdiga i vilken matvarubutik som helst. Och de är så goda! Rågdegen är tunn och hård och så härlig att bita i. Det låter inte gott när man hör vad det är i dem, jag menar rågdeg med osötad risgrynsgröt. Men det ÄR gott.
OK – lite fett med allt smöret, men man kan skippa det i värsta fall.
Hos mig är det här en stor favorit.

Karelska piroger

Ingredienser


Deg

6 dl rågmjöl
2-3 dl vatten
salt

Fyllning

2 dl ris
4 dl vatten
6 dl mjölk
salt

Äggsmör

4 kokta ägg
ca 75 g smör eller margarin

Gör så här


Degen:
Blanda alla ingredienser till en smidig deg. Forma en rulle och skär ut lika stora bitar till pirogerna. Kavla ut varje bit väldigt tunt i en oval.

Fyllning:
Koka ihop enligt anvisningarna på förpackningen till risgrynsgröt och låt kallna något. Lägg en klick fyllning på varje degplatta och vik upp kanterna runt om.

Grädda i ugnen ca 225 grader tills fyllningen fått lite färg och degen verkar färdiggräddad. Detta tar inte speciellt lång tid.

Äggsmör:

Hacka äggen och blanda ihop med smält smör eller margarin till en röra. Inte säkert att det behövs så mycket fettsom receptet anger, prova dig fram.

Före servering:
Bred ut en klick äggsmör på varje pirog. Ät och njut!

Tips:
Om man har kalla i kylskåpet går det utmärkt att värma dem i en stekpanna med lite smör i botten.

Karelska piroger

Om Asta

Välkommen hit vare sig du varit här förut eller inte. Jag som skriver här är en kvinna i medelåldern får man väl säga nu för tiden, och jag heter inte Asta i verkligheten, men jag heter Asta här. Jag bor med min man och två hundar i Småland. I ett hus från början av förra sekelskiftet som vi roar oss med att renovera. Våra erfarenheter där är att man hinner aldrig så mycket som man vill och att allting tar alltid längre tid än man tror. Min blogg har funnits i några år och startades mest för mig själv egentligen. Jag har inget budskap och jag har inte något speciellt spännande liv. Men dels tycker jag det är kul att bygga lite på websidor och dels är det ett bra sätt att föra en logg på vad man gör. Framförallt nu när vi har hus. Att det hittar hit en del människor är naturligtvis en bonus. Jag har en genmutation som gör att jag har hemokromatos, något som det finns lite information om här på sidan. I övrigt så tycker jag om att fixa och dona. Att snickra och att göra allt möjligt annat pyssel som jag kommer på. Älskar att lära mig nya saker och det är viktigt att alltid ha ett projekt på gång. Den som vill skicka mig ett mail kan göra det på adressen

4 Kommentarer

 1. Elisabeth Cederlund

  Varför margarin? Riktigt smör är nyttigare för människor.
  http://www.kostdoktorn.se rekommenderar smör, rapsolja, olivolja, kokosolja och det fett som finns naturligt på djur. Dessa bör man äta!
  Inte margariner!
  Läs gärna detta för att ändra i ditt recept!
  http://aktavara.org/Guide.aspx?r_id=30069

  • Även om jag själv inte använder margarin har jag inte någon åsikt i frågan. För den som inte vill använda smör går det bra att använda margarin. Eller annat fett som den som lagar rätten själv väljer. Jag litar på att de kan välja själva.

 2. Pingback: Nostalgi – eller bara jättegott – Asta på vift…

 3. Pingback: Jag testar: Risgrynsgröt utan socker – Asta på vift…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *