Idag är det en trist dag därute. Tö, regn och snö lite om vartannat. Hade ett besök inbokat hos tandläkaren och tog cykeln dit ner. Det var ett riktigt äventyr får jag säga. Men min nya cykelkorg uppfyllde allt jag ville. Passade på att hämta ett paket som enkelt gick att stoppa ner i min nya korg. Trevligt. Jag gick till tandläkaren eftersom jag blivit trött på att ha ständigt inflammerat tandkött längst bak i ena käken. Vi kom överens att dra ut en tand. En fullkomligt värdelös visdomstand som är vass och som konstant tar sönder tandköttet. Tyvärr hade hon inte tid idag utan vi fick boka en tid fram i tiden. Inte roligt att dra ut en tand, men ser fram emot att inte ha blodsmak i munnen större delen av tiden. När jag kom hem hade jag i alla fall rester från igår att äta. Det var extra roligt, för det jag hade hemma var fiskcurry med kokosris. Ett recept från svt som jag gjort flera gånger. Och det är så GOTT!!!! Tänkte att jag skulle dela med mig av receptet även om det finns på svt. Det har hänt att de plockat bort recept som jag förlitat mig på.

Ingredienser
Fiskcurry
400g torskfilé, eller annan vit fisk
0,5 tsk gurkmeja
2 st torkade tamarindfrukter, eller 1-2 msk tamarindpasta
4 msk rapsolja
1 tsk hel spiskummin
2 st stora gula lökar, hackade (de ska mixas så de behöver inte vara så fint hackade)
1 msk färsk, riven ingefära
1-2 st färsk chili, skivad
0,5 tsk gurkmeja
1 tsk chilipulver
0,5 tsk malen koriander (kan uteslutas)
4 msk tomatpuré
250 – 400 ml kokosmjölk (Går bra med både lätt och vanlig. Gör du inte kokosris, använd hela burken dvs 400ml)
2-3 dl vatten
salt
När det gäller tamarind så är det inte något de har i våra affärer, men däremot så har jag hittat tamarindpasta i vanliga affären. Färsk ingefära och chili har jag alltid i frysen. Ingefäran är enkel att ta ut och riva när den är frusen och chilin är också lätt att skära upp direkt från frysen.
Kokosmjölken brukar jag dela så att jag tar en del av den i grytan och en del i riset. Vill du ha mer kokosmjölk så tar du en hel burk i grytan istället.
Kokosris med gröna ärtor
3 dl basmatiris
3,5 dl vatten
1,5 dl kokosmjölk (resten från burken i fiskcurryreceptet)
0,5 tsk salt
1 dl gröna ärtor, tinade (gör gärna i mikron så att de är lite varma också)
Har du använt en hel burk kokosmjölk i grytan kan du använda en mindre paket kokosmjölk här. I åtminstone vår affär finns det kokosmjölk i mindre pappersförpackningar.
Gör så här
Fiskcurry
Dela fisken i lagom stora bitar, cirkus 3 x 3 cm och gnid in dem med 1⁄2 tsk gurkmeja och en nypa salt. Ställ åt sidan.
Om du har torkade tamarindfrukter: lägg dem i 1 dl vatten.
Hetta upp oljan i en gryta och lägg i spiskummin. När den börja låta lite och kanske hoppa häller du i ingefära, chili och lök. Salta lite och sänk värmen något. Stek under omrörning i 5–10 minuter, eller tills löken blivit mjuk och börjar bli lite genomskinlig.
Tillsätt alla kryddorna. Fräs dem med löken och rör några varv, lägg sedan i tomatpurén och låt den fräsa med under omrörning.
Häll i kokosmjölken och mixa lök och kryddor med kokosmjölken med en stavmixer. Åtminstone kör jag med stavmixer för att spara disk, men går naturligtvis bra att hälla över allt i en matberedare eller vanlig mixer också.
Är allt i grytan låt det vara kvar, annar häll tillbaka det i grytan. Häll i 2-3 dl vatten och låt alltihop koka ihop under medelvärme i 10 minuter, smaka av med salt.
Om du har torkad tamarind kramar du ur frukterna som blötts upp i vattnet, slänger skalen och häller i tamarindvattnet i grytan. Om du har tamarindpasta tillsätter du den. Späd såsen med vatten så den inte blir för tjock. Smaka av med salt. Hitta balansen mellan sött, salt, syrligt och hettan från chilin. Vill du ha starkare kan du tillsätta chilipulver.
Jag har ibland inte låtit såsen koka ihop hur mycket som helst utan använt maizena för att göra den lite tjockare. Kanske ett helgerån, men jag får mer sås och maizenan har åtminstone inte jag känt smaken av.
Lägg i fiskbitarna och låt sjuda på svag värme i några minuter eller tills fiskbitarna är genomkokta.
Kokosris med gröna ärtor
Lägg riset i blöt i cirka 30 min, skölj sedan tills vattnet är helt klart.
Koka upp vatten, kokosmjölk och salt i en kastrull.
Häll i riset och låt koka på låg värme i cirka 10 min eller tills det är klart.
Blanda i de gröna ärtorna.



