Eller nej förresten, det gör jag inte alls. Två dagar i rad har jag lyckats ta lunchpromenader med hundarna utan regn. DET däremot gör nästan att jag sjunger. Men det som gör mig ännu gladare är att nu går jag på julledighet. Och börjar inte jobba igen förrän den 7 januari. Helt fantastiskt. En annan rolig sak är att jag lyckats få fram en scoby!! En vadå undrar ni kanske? En fråga som är berättigad. Men det är som så att jag fastnat lite i kombuchaträsket. Den där fermenterade drycken som funnits i tusen år, men som plötsligt blivit poppis. Den ni vet. Och för att kunna göra den själv behöver du en scoby. SCOBY = Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast. En kombucha”svamp”. Kostar ett par hundra att köpa och jag tänkte att jag skulle testa själv att få fram en sådan. Du ska koka starkt te, blanda det med socker och låta det svalna. Sedan ska du blanda det med kombucha och så ska det bildas en scoby. Jag testade en gång och fick surt te. Så var jag i Stockholm och högg mig en flaska kombucha. När jag skulle dricka den såg jag något flyta i flaskan och tänkte att det där, det är nog en liten babyscoby! Struntade i att dricka upp kombuchan och tog hem den istället. Och startade upp ett nytt försök att få fram en scoby. Och kolla här, jag lyckades!
Det vita längst upp är alltså en scoby. Någon slags bakterie- och jästkultur. Den gula vätskan är överjäst kombucha, sur som vinäger. Att den är så sur beror på att den stått i flera veckor. Så länge ska den inte stå om du vill göra kombucha, men första gången när du gör din scoby behöver den få stå till scobyn är tillräckligt tjock. En dryg centimeter stod det att den skulle vara. Det har tagit ett antal veckor att komma dit. Minst 4-5 veckor.
Så nu har jag startat upp en ny omgång. Den här gången ska den få stå i 1-2 veckor och så får vi se om det blir kombucha den här gången. Är väldigt nyfiken på att se hur det blir. Gäller säkert att testa några gånger innan det blir rätt.
Och imorgon ska jag kanske baka bullar. Om jag har lust. För nu är jag ledig och då tänker jag mest göra sådant som jag har lust med. Så det så.
Härligt med ledighet! Jag ska också vara ledig till efter trettondagen – men ska först ta mig igenom denna dag. Det blir lätt, vi ska bl a luncha tillsammans och börja runda av efter det. 🙂
Hoppas du får lite snö på backen så det blir en vit jul! Här ligger snön på marken, kanske inte så djup men under helgen väntas det mer.
Jag måste inte ha snö, det här vi för det mesta inte till jul så jag är van, men jag skulle vara ganska nöjd om det bara kunde låta bli att regna hela tiden. Visst är det härligt med den långa ledigheten!