Jag fick för mig att rensa lite i skafferiet. Vilket helt klart var en välgärning. Sånt som behöver göras med jämna mellanrum. Bland annat så såg jag att jag hade en massa mjöl där i skåpet. Alldeles för mycket. Kände att jag måste göra något med det. Så idag bakade jag 40 lite grövre frallor. Konstaterade dock att jag, för att göra av med det mjöl jag har, måste köpa mera mjöl. Nästan allt mjölet som jag har är grovt mjöl och jag behöver helt enkelt vetemjöl för att lätta upp degarna lite. Men de här blev väldans goda och det är liksom lika bra att göra en rejäl sats när du ändå bakar.
Ingredienser
1,2 liter vatten
50 gram jäst
3,5 tsk salt
4 dl havregryn
1 dl vetekli
1 dl matolja (raps- el oliv)
8 dl fint rågmjöl
17-19 dl vetemjöl
ägg att pensla med
havregryn till att strö över
Gör så här
Vispa ut jästen i en del av vattnet. Häll i resten av vattnet, oljan och saltet.
Blanda i havregryn och vetekli.
Blanda i det grova mjölet och se till att det är mixat ordentligt.
Blanda i vetemjölet.
Kör några minuter i din assistent eller var din egen assistent och blanda för hand. Är degen lite lös så är det bara bra.
Häll mjöl över degen och låt den jäsa i ca 45 minuter.
När degen är färdigjäst dela upp den i 40 delar och rulla ut bullar.
Sätt ugnen på 250 grader.
Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, vilket brukar ta ca 30-45 minuter.
Pensla med uppvispat ägg (blanda med några saltkorn och några droppar vatten så går det enklare att pensla) och strö över lite havregryn.
Baka i 10- 15 minuter beroende på ugn.
Sen tog vi några nybakta bullar och åt dem tillsammans med en kopp te på verandan.
Det var gott!
Lämna ett svar