Jag bara älskar kålpudding. Och kålpudding är något jag verkligen saknat nu när vi inte ätit kött. Så fick jag för mig att jag skulle försöka göra en vegetarisk variant. Med quorn. Eftersom vi äter mejerivaror så stekte jag mitt quorn med lite smör. Och vet ni vad! Det här var en jättegod kålpudding. Jag var helnöjd.
Ingredienser
1 dl okokt ris
ca 1 kg vitkål
1 stor purjolök
1 stor gul lök
300 gr quornfärs
3/4 dl ströbröd
2 ägg
3 dl vatten (ev grönsaksbuljong, men jag använde vatten)
salt
peppar
olja + smör till stekning
lite sirap
Gör så här
Koka riset och ställ det att svalna.
Sätt ugnen på 200 grader.
Strimla kålen, purjolöken och den gula löken. Blanda detta i en bunke.
Häll ströbrödet i en skål, lägg i ägg, vatten och salt och peppar. Låt det stå och dra.
Bryn kålblandningen i omgångar i olja. Det behöver inte bli brunt, det ska släppa vatten och börja mjukna. Du kan använda lite vatten istället för olja om du vill spara på fettet.
Bryn quornfärsen men använd då både olja och en klick smör. Salta och peppra färsen lite.
Lägg undan lite av den frästa kålblandningen.
Blanda resten av kålblandningen med ris, färs och ströbrödsgäggan. Häll alltihop i en ugnsfast form.
Lägg resten av kålblandningen på toppen och strimla på lite sirap.
In i ugnen och låt den vara där ca 50 minuter. Skulle ovansidan börja bli lite väl mörk lägg en bit aluminiumfolie ovanpå.
Servera med lingonsylt.
Lämna ett svar