Jag skrev för lite sedan om att fundera på vem vi äter. Det står jag fortfarande för. Trots det så har vi ännu inte kommit så långt att vi helt släppt att äta kött. Det vi i princip aldrig gör längre är att köpa annat kött än från gårdar där djuren fått leva bra så länge de lever. Vi köper nötkött, och ibland lamm, från en gård utanför stan där djuren går ute och äter gräs hela sitt liv och vi köper griskött från en gård med linderödsgrisar som lever nästan som vilda. Jag försöker också när jag äter ute att äta så lite kött som möjligt. Väljer ofta vegetariskt alternativ eller fisk. Jag ska inte göra mig bättre än jag är och säga att jag aldrig äter kött ute, för det gör jag, men jag försöker trots allt att göra det mer och mer sällan.
Kyckling är något vi nästan inte äter längre eftersom det inte i häromkring gått att få tag i kyckling från andra ställen än rena kycklingfabriker. Tills för några dagar sedan. Då upptäckte jag i affären ett märke som hette Reko. Som säljer kyckling från gårdar där kycklingarna lever ett bättre liv. Så här skriver de på sin hemsida. Det låter i alla fall bra.
Svensk, ekologisk och KRAV-märkt kyckling.
Vi är ett nätverk av småskaliga ekologiska uppfödare som bestämt oss för att med kärlek leverera en så bra ekologisk och KRAV-märkt kyckling som möjligt. Bra för dig och din familj såklart men även för uppfödarna, djuren och naturen.
KRAV
Vi är KRAV-certifierade i alla led men har bestämt oss för att inte nöja oss med det utan aktivt vara med och driva den ekologiska utvecklingen framåt. Det betyder att vi hela tiden är på jakt efter ett bättre sätt, en mer hållbar plan eller ett miljövänligare alternativ. När vi hittar förbättringen blir den snabbt bli en ny del av oss.
Reko kycklingar
Reko kycklingar lever fritt i väl tilltagna stall med möjlighet att gå ut i en 20 000 kvadratmeter stor trädgård där de fritt kan ströva runt och picka. Varje stall har en veranda där kycklingarna tycker om att vara när det regnar. Kycklingarna växer upp långsamt i sin egen takt, de lever länge och äter ett reko ekologiskt foder fritt från antibiotika och GMO-manipulerade växter.
OK – det var betydligt dyrare per kilo och ännu dyrare blev det eftersom kycklingen faktiskt vägde över två kilo. Men det får det vara värt. Hellre dyr kyckling mera sällan om uppfödningen är bra än billig kyckling ofta från kycklingfabrik. Å andra sidan så räckte den till tre måltider för två personer, plus några måltider till hundarna.
Så till dess vi kanske helt slutar med kött så finns det nu också alternativ för att äta kyckling.
Hugos matte säger
Bra tips om krav-kyckling! Ska kolla i butikerna här, finns den inte så kan man ju fråga efter den.
Asta säger
Ja det gäller ju att fråga så att man visat att behovet finns. Blev väldigt glad när jag hittade den.
Louise säger
Har bara hittat den på ett ställe, malmborgs i bellevue. God var den med. Tänker samma som du, försöker gå över till mer och mer veggo, har tänkt så i många år men det är först nu som jag märker att jag handlar annorlunda. Började mig med att begränsa mig till eko eller vilt, och sen har det blivit lättare att avstå. Kött ska kosta mycket så att jag äter mindre av det, jag behöver den hjälpen =)
Asta säger
Här sålde de den på Coop. Nej det är inte lätt att bara byta till att bli vegetarian, men jag tror att genom att göra just så att man funderar på vad man köper så blir det en successiv övergång. Faktum är att nu när vi var iväg åt vi inte en enda köttmiddag. Fisk och skaldjur ja, men inget kött.