Tonfiskburgare

Vi brukar då och då få besök av en bil som säljer fisk. En del av gångerna som de ringer på så brukar vi köpa en del fisk också. En del av gångerna så har vi nästan all fisk kvar när de kommer så förmodligen äter vi inte tillräckligt mycket fisk. Vi brukar köpa lite olika sorter för även om de som säljer är ganska tjatiga så är det bra att ha lite fisk i frysen. En av de återkommande sorterna är definitivt tonfisk.

Igår kväll fick jag för mig att testa ytterligare ett recept på Jamie Olivers sida. Tonfiskburgare. För att lyxa till det så bakade jag även ciabatta, något som jag får berätta om en annan gång. Tonfiskburgaren blev i alla fall jättegod och kommer att göras igen. Har du en matberedare så är den dessutom både snabb och enkel att fixa till.

Från trädgården plockade jag både vårlök, basilika och mynta. Så lite nytta av mina odlingar. Dessutom hade jag hemmaodlad purjolök att lägga på burgaren när den sedan ”monterades”.

Tonfiskburgare1

4 stora burgare

Ingredienser


ca 600 gram färsk tonfisk
Bladen från en kvist färsk basilika
Bladen från en kvist färsk mynta
1 röd chili (fröna kvar)
3-4 vårlökar – beroende på hur stora de är
Zest och saft från en citron
En nypa malen koriander
Salt
Peppar

Olivolja

Gör så här


Skär chilin och vårlökarna i något mindre bitar. Lägg ner chili, vårlök, basilika- och myntablad samt zest från citronen i matberedaren. Kör några varv med pulsval så att allt blir lite grovhackat.

Skär sedan upp tonfisken i bitar, behöver inte vara så noga, bara så att det blir lite lättare för matberedaren. Lägg ner tonfisk och kryddor i smeten. Häll ner citronsaften. Kör tills smeten ser lagom finfördelad ut. Använd gärna pulseffekten så har du koll på hur det hela ser ut.

Gör fyra burgare av smeten. Blöta händerna med kallt vatten först så går det lättare.

tonfiskburgare

Ställ in burgarna  i kylskåpet minst 30 minuter. Detta ska göra att de håller ihop bättre.

När det är dags för stekning så pensla burgarna  med lite olivolja på ovansidan och lägg dem med samma sida neråt. Passa då på att pensla även andra sidan med lite olivolja.

Stek dem två minuter på vardera sidan. Tycker du att de behöver stekas mer efter det så stek tills du är nöjd.

Servera med sallad, tomat och lök och ett gott bröd. Jag hade bakat ciabatta, men det går bra med ett vanligt hamburgerbröd eller vilket bröd du nu vill använda. Vi hade även aioli till och det var mumma! Det där med tillbehör är ju alltid lite vad man känner för.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *