Jag gillar Jamie Oliver och hans maträtter. Det har jag säkert skrivit om tidigare. Han använder ofta ganska enkla råvaror och han slutar liksom aldrig att experimentera. Sedan får han såklart hjälp av många, jag brukar titta på hans Youtube-kanal och där syns ofta andra kockar än han själv. Kan förresten varmt rekommendera hans Youtubekanal, precis som på hans hemsida finns här massor av recept och hur de ska tillredas förklaras i korta videos. Så korta att du inte hinner tröttna innan de är slut. Det här receptet hittade jag på hemsidan när jag kikade igenom vegetariska recept. Blev nyfiken och ville väldigt gärna testa. Nu har jag gjort det och det var väldigt gott. Bra kombination av smaker.
Maträtten har mycket färg och tillsammans med min gröna tallrik blir det kanske lite i överkant, men samtidigt måste jag säga att jag själv, som är en färgälskare gillade kombinationen även här. Det är ganska många ingredienser i den här maträtten, men inga dyra och inga konstiga. Den tar också ganska lång tid att tillaga, men det mesta av den tiden beror på att saker och ting ska vara i ugnen. Det förberedelsearbete du behöver göra är inte så tidskrävande.
Ingredienser
2 rödlökar
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
2 stora morötter
olivolja
1 toppad tsk rökt paprika
1 tsk spiskummin – hela frön
1 tsk torkade chiliflingor
4 sötpotatisar
olivolja
salt och peppar
2 x 400 ml krossade tomater
2 x 400 gr burkar med bönor av det slag du själv vill ha
1 dl BBQ-sås
rosmarin – några kvistar – finhackade blad
dagsgammalt bröd av något slag
olivolja
40 gr ost
yoghurt till servering
Gör så här
Börja med att sätta ugnen på 180 grader.
Skala och skiva morötter, vitlök och lök, skiva den röda chilin (du bestämmer själv om du vill ha kärnorna kvar – jag tog bort dem). Lägg allt i en stor ugnsform. Den behöver vara stor för att det ska finnas en stor yta som vätska kan avdunsta ifrån.
Häll i rökt paprika, spiskummin och chiliflingorna. Häll över olivolja och blanda allt.
Ställ in i ugnen och sätt en klocka på 20 minuter.
Gör i ordning dina sötpotatisar. Se till att de är rena. Lägg dem i en ugnsfast form och häll över lite olja, salt och peppar. Massera in det här så att potatisarna är täckta med blandningen.
När klockan ringer, ställ in potatisarna (är potatisarna stora kan du ställa in dem samtidigt som du ställer in bönorna)
Plocka ut formen med morötterna och löken etc.
Häll i bönorna – vätskan i burken kan du låta följa med, de krossade tomaterna, BBQ-såsen och den finhackade rosmarinen. Rör om.
Ställ in formen i ugnen igen och sätt klockan på 45 minuter.
Plocka fram ytterligare en ugnsfast form. I den bryter du ner brödet, häller över lite olivolja och river över lite ost.
När klockan ringer ställer du in formen med bröd i ugnen och sätter klockan på 15 minuter.
Den här gången när klockan ringer så är allting klart! (Du kan ju kolla lite innan så att inte brödet bränns)
Sötpotatis.
Superenkelt att dra av skalet på potatisarna!
Färdigt bröd.
Krispigt och gott.
Du kan servera det här genom att skala sötpotatisarna och riva dem i bitar ner i bönorna eller så får var och en en varsin potatis och lägger på bönorna själv. Så gjorde vi.
Det är, som sagt, lätt att ta av hela skalet av potatisarna. Så ta av det och lägg en sötpotatis på din tallrik och liksom dra sönder den lite.
Häll sedan bönor över och krutonger vid sidan av. Låt inte bli krutongerna för de behövs verkligen för att rätten ska bli hel. Dels för smaken och dels för att de är krispiga.
Häll gärna över lite youghurt av något slag. Syran är också gott till.
Lämna ett svar