Mandelmums

När jag tidigare i år hade en liten helg i Stockholm så var jag och besökte Rosendals trädgårdscafé. Där tog jag dagens vegetariska och sedan tog jag mig en kaffe och en kaka. Kakan hette Mandelmums och den var jättegod! Nu fick jag för mig att jag skulle baka sådana kakor för att se om det var säkert att de var så där goda som jag tyckte då. Och det passade ju jättebra nu när vi hade besök här hemma. Och goda blev de här kakorna verkligen! OK – de är ganska söta, det är ju i princip bara nötter, mandel och socker, men attans så goda ändå. När min bror kom hit så fick han en kopp kaffe och en mandelmums. Det första han sa va ”Fy tusan vad goda!”. Det är roligt när det blev som man ville.

Mandelmums

Ingredienser


200 gram hasselnötter
200 gram strösocker alternativt råsocker
500 gram mandelmassa (alternativt gör egen av 250 gr mandel och 250 gr socker)
1 dl äggvita (ca 3 st)

Florsocker

Gör så här


Sätt ugnen på 200 grader

Häll ner hasselnötterna och sockret i en matberedare. Kör igång. Stoppa ner mandelmassan en bit i taget (vill du kan du först riva den på den grova sidan på ett rivjärn).

Blanda ner äggvitan.

Häll florsocker på en tallrik.

Gör så stora kakor du vill ha, de växer inte inte speciellt i ugnen så det du ser är det du får. Jag gjorde kakor som vägde ca 30 gram styck vilket jag tyckte blev lagom stora kakor. Rulla varje bit till en boll, och rulla sedan bollen i florsocker. Lägg bollen på plåten och passa då på att platta till den lite samtidigt, som sagt kakan får den form du ger den, det händer inte så mycket i ugnen.

Baka kakorna i 15-20 minuter.

Sedan ska jag säga att jag hittade bara paket med 400 gram mandelmassa i affären. Eller 800 gram. Jag tog därför 400 gram mandelmassa och sedan fyllde jag på med 50 gram mandel och 50 gram socker istället. Och det gick uppenbarligen bra det också.

Mandelmums

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *