Hamburgerbröd som på Flippin Burger

Inte för att jag har varit på Flippin Burger, det måste jag ju erkänna. När jag är i Stockholm har jag haft andra ställen att gå till. Just när det gäller hamburgare är vi ganska förtjusta i våra egna. Vilket inte hindrar att hela tiden produktutveckla lite. Ett bra hamburgerbröd är till exempel aldrig fel.

Vad är då ett bra hamburgerbröd? Ett som inte gör sönder så lätt. Som är lite lagom segt och håller ihop när du försöker hålla ihop din burgare och bita i den. Du ska inte vara tvungen att äta med kniv och gaffel om du inte vill. Samtidigt så får det inte vara så segt att du ska behöva tugga extra. Eftersom han som startat Flippin Burger lagt ner så mycket arbete på att hitta den perfekta burgaren och det perfekta brödet så ska jag inte vara sämre än att jag testar hans resultat.

Och jag måste nog erkänna, efter två testomgångar, att det här brödet det uppfyller definitivt det där med lagom segt. Det enda jag inte är jätteförtjust i är att det är lite väl sött. Det är förmodligen finnen i mig som reagerar på det söta. Matbröd ska inte vara söta. Jag har dock inte testat att göra det med mindre socker, eller inget socker alls, det borde räcka med honungen för jäsningen. Får testa en annan gång. Men seghetskravet? Perfekt.

Flippin Burger

Ingredienser


850 gram vetemjöl special
25 gram strösocker
15 gram salt
40 gram jäst
5 dl standardmjölk (mellanmjölk fungerar också för det är vad jag använt)
50 gram honung
75 gram rapsolja

Pensling
1 ägg
1 nypa salt
1 skvätt vatten
(om du som jag använder ägg i hamburgersmeten kan du använda resterna av ägget i den smeten)

Gör så här


Lös upp jästen i mjölken i en bunke.

Väg upp mjöl, salt, socker mjölk, honung och rapsolja och häll det i bunken med jästblandningen.

Knåda degen på medelhastighet  till degen släpper från bunken, är elastiskoch lättbearbetad.

Låt jäsa i 30 – 60 minuter. Degen skall dubbla sin storlek.

Knåda degen lätt för hand på mjölat bakbord och skär sedan bitar på 70 gram.

Rulla till bullar och placera dem på bakplåtspapper. Platta till bullarna med handen och låt jäsa  i 60 – 80 minuter tills de dubblat sin storlek. Jag jäser ofta bröd i ugnen där jag sätter igång belysingen så att det blir lite varmare och spruta i så fall gärna in lite vatten med en blomspruta.

Sätt ugnen på 225 grader.

Vispa ägg, salt och vatten med en gaffel.

Pensla bullarna och grädda dem sedan i 6 – 8 minuter (använder du en termometer ska den visa 93 grader).

Detta ger 20-22 bullar.

Bullarna går utmärkt att frysa.

En kommentar

  1. Pingback: En bakdag – Asta på vift…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *