Lillejulafton

Idag är det lillejulafton som vi alltid sagt i min familj. I ett ord, i snabb följd. Lillejulafton och jag borde väl stressa runt och hitta på saker. Men jag vill inte. Jag har satt lite färg i håret för att få bort lite av det där ”naturligt blonda” som min frissa vänligt kallar det. Elaka människor kallar det istället för grått hår. Sedan har jag ätit frukost och nu sitter jag och njuter av en kopp te. Och funderar lite. Och ser på himlen. Som faktiskt syns idag och är blå. Kan ni fatta att det känns jättebra att ha superrörigt hemma och inte behöva klä granen eller hänga upp julgranskulor. Faktiskt! Jätteskönt.

Maken jobbar och sliter, han åker fram och tillbaka till sortergården med skräp som vi lyckats samla på oss. Vet t.ex. inte hur många säckar med sågspån som grävts upp ur golvet. Och själva köket som lyfts ut och som jag sedan demolerat lite till med hjälp av kofot och hammare. Delar av gamla golvet ligger just nu i kakelugnen förresten. Tillsammans med lite vanlig ved. Kör vi kakelugnen morgon och kväll så blir det faktiskt riktigt varmt härinne. Utan att vi har ett enda värmeelement igång. Liite ledsen är jag att jag saknar ett kök just nu för jag har hittat en kola som jag verkligen skulle velat göra. Chokladdoppad lakritskola med havssalt – hur gott låter inte det? (Bild från recept.nu)

Som jag skrivit tidigare är jag inte förtjust i många delar av det som är jul. Men julgodis är jag väldigt förtjus i. Eftersom jag dessvärre äter alldeles för mycket av det säger jag varje år att jag inte skall göra något julgodis. Sedan brukar det ändå sluta med att jag gör några olika sorter. Bara för att jag tycker det är så roligt. Men inte i år. OK – jag gjorde Rocky Road fudge häromvekan. Men den är redan slut. Och nu blir det inte mera i år. Istället sitter jag och plöjer nätet efter allt möjligt godis och samlar det i ett dokument på datorn. Det är snart en hel bok jag har där. Den skall jag använda NÄSTA år. Så det så.

Till min fasa börjar mitt te ta slut! Både i kannan och i muggen. Kanske det är tecken på att jag skall göra något annat. Kanske ta tag i mammas havrekärve. Mamma har velat ha en havrekärve utanför sitt hus (för den som inte vet så bor min mamma i vårt gårdshus). Jag har funderat på var man skulle kunna få tag i det och funderat på torget som kör en gång i veckan. Men har inte kommit dit. Sedan häromdagen började jag fundera på om inte det kunde tänkas att Plantagen hade sådana. Och igår efter jobbet tog jag mig i kragen och åkte dit. Och jo – det hade de faktiskt. Så den skall jag kanske försöka få upp idag. Och så kanske julfixa lite på andra våningen i mammas hus eftersom vi tänkt inta vår julmiddag där. I lugn och ro. Det är så jag gillar julafton. I lugn och ro.

2 Kommentarer

 1. Här är det också ”lillejuleafta” i dag.
  Försöker få gjort det som jag tycker behöver bli gjort innan i morgon – för just nu känns det som ett plus för varje dag som går utan att jag blivit sjuk.
  Maken har legat febrig och hostig några dagar (så honom har jag inte haft någon större nytta av…) men huvudsaken är att han inte delat med sig (än så länge i allafall).

  Visst är det skönt med lugn och ro på julafton – det borde alla ha

  Ha en bra jul
  Eva

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *