Blommor i fönstret

Både sambon och jag gillar faktiskt blommor i fönstret. Problemet är att både sambon och jag är fullkomligt usla på att komma ihåg att vattna de där blommorna. Så i förlängningen har vi bara kvar blommor som nöjer sig med vatten cirkus en gång var fjortonde dag. Resten dör. Å andra sidan blir de här blommorna som överlever väldigt överlevnadskraftiga. De får inte mycket näring heller och planteras om, om de har tur, endast vart fjärde – femte år. Ändå så blommar de! Gick en liten sväng i lägenheten idag och konstaterade att det faktiskt inte är bara utomhus det blommar. Så här får ni en liten presentation av mina blommande blommor.

Blomsterkaktusen

Den här har jag visserligen ägnat ett helt dagboksinlägg till förut, men så vackert som den blommar är den värd ett till.

Som jag skrivit tidigare är den här en blomma som följt mig ganska länge.  När jag jobbade på ett ställe där jag veckopendlade bodde jag under veckorna hos ett äldre par. Som dessutom vägrade ta betalt för att jag bodde där. Fick betala med presenter och annat för betala något ville jag ju.

Det här paret var två underbara människor. Vi brukade spela TP och dricka whisky långt in på kvällen ibland. Och ändå fick jag alltid var ifred när det var det jag ville.
I alla fall så hade de sådana här blomsterkaktusar och jag tiggde till mig ett skott. Det tog flera år innan det hände något, men nu blommar den 2-3 gånger om året. Trots lite vatten och trots att den står i ett fönster där det om vintern blir svinkallt. Eller kanske just därför, vad vet jag.
Jag har sett den här kaktusen på målningar av Carl Larsson också så det är en gammal växt.

Skrynkelblomman

Ja nu heter den här inte skrynkelblomma utan är en Hoya av något slag. Alltså en porslinsblomma. Men den här fick jag av min mamma en gång i tiden. Hon hade satt ett skott till mig. Och hon kallar den för skrynkelblomma och jag har bara fortsatt med det. Bladen är tjocka och liksom hoprullade så att de ser skrynkliga ut. Därav namnet skrynkelblomma.
Inte heller den här blomman blommade på flera år. Verkar som att en hel del blommor behöver tid på sig för att bli ”vuxna”. Nu för tiden blommar den dock då och då. Och visst är det vackra blommor det blir på den.

 Eldblomma
Nu tror jag inte att den här heter eldblomma, men jag vet att den heter någonting med eld så därför får den heta eldblomma.
Den här har jag faktiskt köpt fix och färdig en gång i tiden. Bara för att ha en blomma som passade i färg till krukan som skymtar fram till vänster. Räknade faktiskt inte med att den skulle leva så länge, men konstigt nog har blomman överlevt vår hantering och den blommar faktiskt nästan jämt. Den kan inte ha stora fordringar i livet den här lille rackaren.Hjärtan på tråd

Den här blomman har följt mig genom i princip hela mitt vuxna liv. OK den har blivit omplanterad genom skott och ibland har jag köpt en ny och fyllt på i samma kruka som den gamla. Den här är verkligen inte märkvärdig och blommorna är inte mycket att skryta med. Men visst är de lite gulliga??
Och blomman är ganska dekorativ. Framförallt om man har den i en hög kruka någonstans där den kan få hänga lite fritt också.

OK – det var allt från blommornas värld idag. Återkommer kanske med nya rön en annan dag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *