Mme Plantier

mmeplantier2

Albarosorna härstämmer från medeltiden och från östra medelhavsområdet. Rosorna blommar i en begränsade färgnyanser av rosa och vit men de har en delikat skönhet och kompleteras av det grå-gröna bladverket.

Albarosorna är bland de friskaste och härdigaste rosorna. De klara de flesta jordmån och är anspråklöst vad det gäller näring, gödsel och beskärning. Anses av oss att vara bland de vackraste och bästa gammaldags, engångsblommande buskrosor.

‘Mme Plantier’ är döpt efter hustru till en fransk rosförädlare med samma namn. Monsieur Plantier var för övrigt trädgårdsmästare på slottet Malmaison utanför Paris. Den är en av de vackraste gammaldags buskrosorna med vita blommor. Blommorna är tättfyllda och skålformade med ett litet grönt öga. Blommorna är crémevit till kritvit i färg med guldgula knappar. Underbar doft av mandel, päron och mysk. Den är lättodlad, härdig, skuggtålig och anspråkslös.

Storlek: 1.5×2.5m. Zon V.

Beskär albarosor på våren genom att gallra bort de äldsta grenarna, årsskotten kortas in med en tredjedel och sidoskotten beskärs så att 3-5 ögon blir kvar.

Albarosor blommar på fjolårsgrenar så de skall inte beskäras för hårt för då blommar de inte.

Egna anteckningar

2008

Hittade en ”pinne” i trädgården våren 2008. Kring den låg det en massa stenar. Tog bort stenarna och gav rosen ny jord. Växte riktigt mycket denna sommar och hade flera blommor. Tyvärr hade den problem att slå ut vid regnväder.
Så här såg den ut 27 juni.

mmeplantier

Istället för att kvävas av stenarna så fick den stenarna lite runt om. Stenarna försvann senare för att användas till stenläggningen vid staketet.

2009

Maj
Madame verkar ha klarat vintern bra. Grön och fin och har börjat växa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *