Det här med kök

Jag har tidigare skrivit om våra planer på att bygga om vårt kök. Nu har det varit tyst om det ett tag, men det innebär inte att det inte hänt något. Faktum är att vi bestämt oss för hur köket skall se ut och snickaren skall snart börja kapa till det. Jag tänkte att jag skall lägga ut lite planer så ni kan få se vad vi kommit fram till

De två första bilderna föreställer köket som det ser ut idag. Vi trivs INTE i det här köket. Det finns inget utrymme bredvid spisen, det finns ingen diskbänk, det finns inga vettiga arbetsytor, det finns för lite förvaring och det finns för lite kyl- och frysutrymme. Ingen dålig lista eller hur. Förutom det som syns på bilerna har vi idag ett gäng IKEA Ivarhyllor som vi använder som skafferi och förvaring.

Sedan kommer det bilder på hur det nya köket är tänkt att bli. Nu får man komma ihåg att detta har jag ritat i Google Sketchup och det kan tänkas att det skiljer sig något från verkligheten. Men det är faktiskt helt suveränt att sitta och rita i de där ritprogrammen. Bilden av hur det verkligen skall bli blir lite mer verklig. De riktiga ritningarna har snickaren gjort i sitt program dessutom.

Första bilden visar det som vi längtar efter allra mest. En diskbänk! En rostfri diskbänk!! Hur man kan vilja ha något annat övergår vårt förstånd. Vi fick tänka till ganska mycket för att få in en någorlunda stor diskbänk. Det kommer att stjäla lite golvutrymme, men det får gå ändå! Här har vi också planerat in överskåp, något som inte finns idag. Alla överskåp skall dessutom gå ändå upp i tak.

På andra bilden syns baksidan av diskbänken och lite av det som vi också längtar väldigt mycket efter, en större kyl och frys!

Tredje bilden visar skåpväggen med kyl och frys.

Bild fyra visar arbetsbordet! Skivan skall bli av marmor så att jag får en riktigt bra yta att baka bröd på. Jag bakar inte ens bröd idag, dels för brist på arbetsyta, men framförallt för att jag har inte någonstans att frysa brödet. Jag fick till och med låta min surdegar dö därför att jag inte fick plats med burkarna i kylskåpet. Jag kommer dock att göra nya när jag har ett stort kylskåp! Till vänster syns också skänken som vi skall ha. Undrar ni vad det är som står i skänken så är det vår mikrovågsugn. Jag vet, den är inte vacker, men den är BRA!

I källaren håller jag också på med att testa färger. Vi skall inte göra något ”gammalt” kök, men ett som är lite sekelskiftesinspirerat i alla fall. Det känns som att det passar ihop med huset. Och då har jag fått för mig att det skall målas med linoljefärg. Vi får väl se hur många gånger jag kommer att svära över det innan det är klart. Just nu pågår i vart fall test av färg i källaren. Tre grå nyanser testas just nu. Vi får se om det blir flera innan jag är klar. Linojlefärgen är trevlig att måla med, men kräver nog lite tillvänjning. Helt klart annan teknik än vanlig färg.

Mera om det här lär komma i flera inlägg framöver.

2 Kommentarer

  1. Du skriver inget om vilket material du tänkt dig bredvid spisen, men det ser ju på teckningen likadant ut som arbetsbänken, så jag pushar lite extra för marmor även där, eller möjligen rostfritt. Mina föräldrar blev snåla, när de gjorde om köket, och skaffade en skiva i något slags konstmaterial, som visserligen såg trevligt ut, och som SKULLE tåla hur mycket värme som helst, men som när det kom till kritan inte alls tålde hur mycket värme som helst, och därför nu har ett fasansfullt ”ärr” efter att en viss dotter tappat en rödglödgad panna (det var lite för varmt för att hålla kvar och behålla sina händer) på det. Not so good.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *