2 personer
Den här marinaden experimenterade jag fram en gång och den har stannat hos oss sedan dess. Kycklingbitarna har alltid gjort succé när vi har bjudit på den. Balsamvinägern ger dessutom den mörka färgen som göra att det nästan ser bränt ut. Kycklingen är alltså inte alls bränd utan har bara jättegod smak. På bilden har vi sparrisrisotto till. Men det är också väldigt gott att ha ugnsstekt potatis och coleslaw till.
Ingredienser
Mängderna är lite osäkra
2 kycklingfiléer
Marinad;
Salt
Svartpeppar
Örtkryddor, färska eller torkade, minst tre sorter t.ex. basilika, rosmarin, timjan, oregano (1-2 msk torkade eller 5-6 stjälka
1 klyfta lök
1 klyfta vitlök
1 tsk honung
3-4 msk (?) Balsamvinäger
Ev. lite vatten
—
Olja att steka i
Gör så här
Marinad;
Har du en stavmixer så blanda allt till marinaden i en skål och kör med stavmixern.
Har du färska örtkryddor så låt alla stjälkar vara kvar.
De ger bra smak.
Har du ingen stavmixer så hacka färska örtkryddor, lök och vitlök i små bitar
och blanda sedan allt ordentligt.
Torkade örtkryddor blir faktiskt nästan lika gott som färska.
Tycker du att det blir lite vätska häll i mer balsamvinäger.
Du kan också hälla i lite vatten om du är rädd att det blir för starkt med vinägern.
Men OBS bara lite vatten.
Skär sedan varje kycklingfilé i 4-5 bitar.
Skär på längden.
Lägg ner kycklingfiléerna i dubbla plastpåsar, häll ner marinaden.
Låt ligga i påsen minst 15 minuter.
Det behövs faktiskt inte längre tid för att ge smak.
Framförallt när du delat kycklingfiéerna i bitar.
Sedan gör det så klart inget om de ligger längre och tar smak,
men skulle man ha lite bråttom så går det ändå.
Ligger kycklingen kort tid i marinad så låt den ligga i rumstemperatur,
skall du ha den längre lägg in den i kylskåpet.
Glöm inte att ”gojsa runt” med kycklingen ibland så att alla bitar får del av marinaden.
Stek i stekpanna med lite olja. Du kan också hälla på lite balsamvinäger under stekningen, ger trevlig färg.
(2 kycklingfiléer räcker faktiskt till tre personer, åtminstone om det är lite större filéer)
Lämna ett svar