Sparrisrisotto

4 personer

Vi var på torget en dag och köpte färsk sparris. Nu råkar sparris vara något som vi inte äter så ofta så vi visste inte riktigt vad vi skulle göra med den. Alltså började vi söka på Internet. På Tasteline hittade vi en risotto med sparris och då vi är risottoälskare högg vi det receptet. Vi gjorde ett par modifieringar i receptet. T.ex. stod det grönsaksbuljong i receptet men vi tog kycklingbuljong istället. Jag vet inte, men jag tycker inte den köpta grönsaksbuljongen är så god. Vilket jag tycker att kycklingbuljongen däremot är.

Och jag måste säga, det här var en supergod risotto. Det här med att mixa grönsaken och buljongen tillsammans gav risotton väldigt mycket smak. Och att man har lite mindre smör och parmesan än i en vanlig risotto märks inte alls på grund av detta.

På bilden har vi  kyckling till. Det passar förmodligen med ganska mycket olika saker. Tror t.ex. kallrökt lax också skulle vara jättegott till.

Sparrisrisotto1

Ingredienser


0,7 kg sparris, färsk
1 st gul lök(ar)
1 l grönsaks- el. kycklingbuljong
20 g flytande margarin
300 g avorioris
0,5 flaska vitt vin, torrt (alt. torr vermouth)
2 msk parmesanost, hyvlad
salt och peppar

Gör så här


1. Skölj och skala sparrisen (grön sparris behöver bara skalas om den verkar grov), skär av ca 5 cm av knopparna och lägg dem åt sidan.

2. Koka upp stjälkarna i buljongen tills de är mjuka (10-15 min för vit, 5-10 min för grön), ta upp dem och mixa med stavmixer, eller i en mixer, tillsammans med ca 2 dl av buljongen. Ta bort träiga bitar och häll sedan tillbaka moset i kastrullen med buljongen.

3. Koka knopparna i saltat vatten några minuter, så att de blir mjuka.

4. Fräs löken mjuk i hälften av smöret i en gryta, tillsätt riset och rör så att grynen blir glansiga. Tillsätt sedan vinet, koka upp och låt sjuda sakta under omrörning.

5. Tillsätt sedan buljongen i risblandningen, allteftersom det absorberas och rör om ofta.

6. Fortsätt späda med vatten om det behövs tills riset är al dente och krämigt.

7. Rör i resten av smöret, den rivna parmesanosten, salta och peppra och servera med sparrisknopparna.

Om Asta

Välkommen hit vare sig du varit här förut eller inte. Jag som skriver här är en kvinna i medelåldern får man väl säga nu för tiden, och jag heter inte Asta i verkligheten, men jag heter Asta här. Jag bor med min man och två hundar i Småland. I ett hus från början av förra sekelskiftet som vi roar oss med att renovera. Våra erfarenheter där är att man hinner aldrig så mycket som man vill och att allting tar alltid längre tid än man tror. Min blogg har funnits i några år och startades mest för mig själv egentligen. Jag har inget budskap och jag har inte något speciellt spännande liv. Men dels tycker jag det är kul att bygga lite på websidor och dels är det ett bra sätt att föra en logg på vad man gör. Framförallt nu när vi har hus. Att det hittar hit en del människor är naturligtvis en bonus. Jag har en genmutation som gör att jag har hemokromatos, något som det finns lite information om här på sidan. I övrigt så tycker jag om att fixa och dona. Att snickra och att göra allt möjligt annat pyssel som jag kommer på. Älskar att lära mig nya saker och det är viktigt att alltid ha ett projekt på gång. Den som vill skicka mig ett mail kan göra det på adressen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *