Tant Helenas chokladmousse

tant_helenas_choklad6 portioner (eller 4 beroende på koppstorlek)
Jag gillar Jan Mårtenssons deckare, åtminstone de äldre innan Homan blir gubbsjuk. Det roliga är att det i varje deckare finns ett recept. Den här chokladmoussen finns i ”Mord i Venedig”. Den är syndig och härlig. Det kan se ut som små portioner, men de räcker jag lovar. Den är väldigt mäktig. Också en av favoriterna här hemma, även om den inte får ätas för ofta.

Tant Helenas chokladmousse

Ingredienser


1,5 dl tjock grädde
0,75 dl strösocker
0,75 dl ljus sirap
1 hg osaltat smör
4 msk kakao

Gör så här


Koka ihop grädde, socker, sirap och smör i en tjockbottnad kastrull tills massan håller ett mjukt karamellprov, dvs. inte så tjock som till en kolasås. Jag är inte så suverän på vad det innebär i grader, men ca 110 tror jag.
Rör ihop kakaon med lite vatten till en tjock gröt.
Häll kakaomassan i den fortfarande varma karamellmassan och rör om väl så att smeten inte klumpar sig.

Häll upp i crémekoppar eller i andra små koppar av samma storlek (ca 1 dl). Låt stå i kyl ett par timmar eller tills massan kallnat. Garnera med en klick vispgrädde.

Går bra att göra dagen innan den skall serveras.

2 Kommentarer

  1. Ser jättegott ut! Detta recept måste prövas här i hemmet.

Kommentera