Jag har bott på Gotland i ett par år. Det är länge sedan nu, men det finns saker jag lärde mig där och som jag fortfarande kommer ihåg. Som att äta saffranspannkaka. Bakade nog aldrig någon egen, men åt flera gånger. Och när vi var på Gotland nu senast så åt jag saffranspannkaka igen. Därför var det kanske inte så konstigt att jag ville baka en till jul. Så det gjorde jag.
När jag bodde på Gotland fick jag lära mig att en riktig saffranspannkaka skulle innehålla 14 ingredienser, sju från ön och sju som var importerade. Letade lite efter recept på nätet och hittade ett som jag tycktes kändes ganska genuint. Jag var däremot för lat för att koka risgrynsgröt så jag gjorde om receptet lite att passa med färdigköpt gröt. Pannkakan blev riktigt god och jag vill definitivt baka den igen så därför skriver jag ner det lite modifierade receptet.
Ingredienser
2 rullar färdigkokt osötad risgrynsgröt (helt osötad, inte med sötningsmedel)
30 gr smör
1 gr saffran (i ursprungsreceptet står det 0,5 g, men jag tyckte det var för lite, är du inte jätteförtjust i saffranssmaken nöj dig med 0,5 g)
4 msk honung
1 tsk salt
3 dl grädde
4 stora ägg
1 dl skållad och hackad sötmandel
4 bittermandlar, rivna
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader
Smält smöret i en kastrull. Häll i saffran och låt det puttra lite på låg temperatur. Rör sedan ner gröten och värm upp den. Är gröten väldigt tjock så kan du börja hälla i en del av grädden redan nu. Rör om så att hela gröten får en fin saffeansfärg.
När gröten är varm (den behöver inte koka utan bara bli lite lagom genomvarm), ta bort den från spisen. Rör ner resterande grädde samt salt och honung. Rör så det blir blandat.
Häll i ägg, mandel och bittermandel. Jag rörde ner äggen ett i taget, men det gör du som du vill. Jag tyckte bara det var lite lättare.
Häll ner smeten i en smord ugnsform ca 20 x 30 cm och baka i mitten av ugnen i ca 25 minuter (enligt ursprungsreceptet). Kolla den lite, jag fick baka min betydligt längre. Den är ganska dallrig när du tar ut den, men den stelnar när den kallnar. Ovansidan ska dock vara gyllene när du tar ut den.
Servera med sylt och lättvispad grädde.
Lämna ett svar