Jag testar mina fullkornsbröd, har ett bra recept som jag vet fungerar. Det är alltid bra att ha ett recept som du vet fungerar för när du börjar göra ändringar i det vet du vad du utgår ifrån och går det bra så är det bara att fortsätta, blir det inte bra så får du backa ett steg. Nu testade jag med att ha i både lite emmer och råg i brödet, även dessa båda var fullkorn. Plus att jag hällde i ett par deciliter olika fröer. Dessa ändringar gick uppenbarligen alldeles utmärkt för jag fick två jättefina bröd.
Är så nöjd med de här brödformarna jag köpte. Gillar att de är lite bredare, blir lite mer rejäla mackor när det är så. Kolla bara vilka knubbiga fina limpor det blir.
Att de är mörka beror inte på att de är brända eller bakta för länge, utan helt enkelt på att det är fullkorn. Även vete ger brunt bröd när du har med alla delar av kornet. Jag ser nu att jag borde ansträngt mig lite och tagit bättre bilder, men nu gjorde jag inte det så då får det bli de bilder jag tog. Jag har blivit så lat, använder i princip bara mobilen fast jag har bättre kamera också.
Och nu kommer vi till min nya leksak. Jag har inhandlat något så retro som en brödskärare.
Varför då? undrar kanske vän av ordning, borde väl inte vara något större jobb att skiva upp två limpor med en kniv!
För att jag helt enkelt inte kan skära rakt med kniv. Jag har bakat så många bröd och sedan när jag skär upp dem för att frysa in dem blir det sneda skivor. Bredare på ena sidan, tunnare på andra. Någonstans på vägen brukar jag få skära en supertjock skiva för att kompensera. Kvittar hur många bröd jag skär upp, jag blir inte bättre på att skära rakt.
Nu blev jag till sist trött på det helt enkelt, kom att tänka på skärmaskinen mamma hade och hur bra den var så jag letade efter något motsvarande. Hittade denna fräcka, lite retro, saken. Hann inte använda den innan vi åkte till Gotland, men kom hem från resan med en Gotlandslimpa och testade maskinen på den. Kunde skära tunna, fina, alldeles raka skivor. Fantastiskt! Och nu testade jag även på mina nybakade limpor. Lite tjockare skivor av sånt här bröd. Blev hur bra som helst. I förlängningen kanske jag sparar in pengarna på maskinen? I alla fall i mina tankar. Det blir nämligen fler skivor när jag får alla raka, så det blir fler mackor av varje limpa. Jag är SÅ nöjd.
Både med mina limpor och med min brödskärare.
Sanna säger
Det är så lustigt… Häromdagen var det någon som visade upp en retro skärmaskin i en av alla facebookgrupper som flimrar förbi i flödet (https://www.facebook.com/photo/?fbid=7299798466716311&set=gm.632213805666224&idorvanity=552896236931315).
En sådan hade mamma och skar julskinkan med och jag hade inte en aning om att den tydligen, enligt kommentarerna, egentligen var till för att skära bröd med. Och nu dyker det upp en brödskärare här. Tyvärr har jag kommit av mig med att baka bröd så nu köper jag färdigskivat, men annars skulle jag behövt en också för jag har lika svårt som du att skära raka skivor. 🙂
Asta säger
Jamen visst är det ofta så. Att saker ofta bara dyker upp om och om igen när du väl lagt märke till dem! Precis en sådan som på din bild hade mamma. Men hon skar annat än bröd på den också, vet inte om hon skar julskinka, men det skulle kunna ha varit fullt möjligt.