Nu har vi haft fantastiskt väder i några dagar. Sol och flera plusgrader. Både igår och idag tog jag på mig alldeles för mycket kläder och blev riktigt svettig under hundpromenaden som företogs under blå himmel och i klart solsken. Sådana här dagar får jag ordentliga vårkänslor. Dessa känslor påverkas inte av att SMHI säger att det ska vara minusgrader igen om några dagar. Vi är ändå inne i mars och våren går inte att stoppa.
Mars innebär också att vi mister våra hyresgäster. Killen i förhållandet kände att det här med att studera inte var det han ville så de flyttar tillbaka till var de kom ifrån där han ska börja jobba igen. Tjejen får förhoppningsvis ett nytt jobb, för hon fick säga upp det hon hade här. Så nu är det dags att jaga hyresgäster igen. Så småningom får vi tag i någon/några och det är inte helt akut att få tag i någon. Det löser sig så småningom. Ger oss lite tid att fixa till om det är något som behöver fixas till efter nuvarande hyresgäster.
Jag håller på och leker med mitt hemmalda mjöl. Läst om det och har läst att det ska vara lite svårare att få det att lyfta. Men jag tycker inte det verkar SÅ svårt. Sedan har jag läst hos andra och de har väl gjort en del misstag som de lärt sig av och som jag inte behöver göra om. Har ett jästbröd nu som fungerar bra. Från början hade jag både honung och olja i brödet. Ville göra exakt enligt receptet första gången. Nu har jag skippat all sötning och även oljan. Lärt mig att det är viktigt att låta en del av mjölet ligga i blöt innan. Kan sedan varieras med kryddor och fröer. Där ska jag fortsätta testa olika smaksättningar.
Nu har jag även testat att baka med surdeg. Gjorde surdegsbullar. Och blev väldigt nöjd. De ser ut precis så som de jag brukade köpa på bageriet.
I närheten av min före detta arbetsplats låg det ett konditori. Där köpte jag alltid surdegsfrallor med tranbär som jag bara älskade. De brukade se ut så här och jag undrade hur de egentligen var gjorda. Nu vet jag det. Du låter relativt lös surdeg växa sig ordentlig stor. Sedan plattar du ut degen utan att förstöra för många bubblor. Dela den i bitar som du sedan bakar direkt. Nästa gång funderar jag på att låta dem jäsa lite till innan de går in i ugnen. Vill testa om de kan fortsätta att jäsa när degen går från kall kyl till rumstemperatur.
Mycket nöjd. Den här gången hade jag russin och valnötter i, det var vad jag hade hemma. Nu har jag även köpt hem tranbär som jag ska testa nästa gång jag gör surdegsbullar. Tyvärr får jag vänta lite nu tills nästa bak för nu har vi både bröd och bullar i frysen och vi är trots allt bara två personer. Men jag ska fortsätta. Det är roligt det här med att mala det egna mjölet och sedan baka direkt. Jag märker att det blir en väldigt bra smak och dessutom blir det 100 % fullkorn. Häftigt!
Snigel säger
Dina bakverk är spännande! Hoppas de smakar som dina tidigare favoriter när du gör nästa omgång, d v s med tranbär. 🙂
Jag har missat det (eller glömt, då jag har minne som en guldfisk), men hur mal du mjölet? Och var får du tag i kornen att mala? (Det märks att jag aldrig bakar, eller hur? 😊 )
Asta säger
Jag är ju ingen superbakare, men jag tycker om att baka bröd. Inte kakor lika mycket och är förmodligen därför inte lika bra på kakor heller. Jag köpte mig en mjölkvarn förra året då jag lyckades få tag i den relativt billigt genom att direktimportera från Tyskland, du kan se den i det här inlägget. https://astanet.se/2023/01/27/100-fullkorn/
Hela korn finns lite överallt. Jag kan beställa på nätet eller åka till några olika butiker häromkring där du kan köpa i lösvikt. Eftersom de inte blir gamla, som mjöl blir, så kan jag ha ganska många kilo hemma.
Och jag hoppas verkligen att få till de där tranbärsbullarna för bageriet har stängt så jag kan inte köpa sådana även om jag cyklar dit.