Förra året så köpte jag en kvarn. En mjölkvarn. Jag ville testa att mala eget mjöl och baka bröd av det. På så vis får jag fullkornsbröd som är 100% fullkorn. Jag har inte använt den förrän nu, och det var helt medvetet. Den köptes för att användas efter det att jag gått i pension. En grej att testa och leka lite med. Hade läst att det var lite svårare att baka med fullkornsmjöl så då tänkte jag att det kommer att krävas lite experimenterande.
Nu har det blivit av. Jag har malt mitt egna mjöl.
Och jag har också bakat mina första bröd.
Nu för tiden behöver du ju inte komma på allting själv, eller gå till biblioteket och leta böcker. Du letar helt enkelt på Youtube. Där har jag hittat en kanal av en som gjort en hel massa testande, och en massa misslyckade försök. Som sedan lett till ett antal recept för lyckade bak. Jag valde ett av hennes recept och gjorde precis som i receptet. Hade till och med i en massa honung fast jag egentligen inte vill ha sötning i brödet. Jag både lyckades och inte lyckades. Jag fick tre helt användbara bröd som faktiskt var riktigt goda, men de var inte alls i den storlek som hennes bröd var. Dessutom bakade hon bröden i 175 grader vilket är mycket lägre temperatur än jag brukar använda, men tänkte jag gör som hon säger. Hennes jättelimpor tog 35 minuter i ugnen. Mina betydligt mindre tog över en timme. Tror att jag ska köpa en ugnstermometer så att jag vet vilken temperatur det egentligen är i ugnen. Och kanske testa att baka i sådan temperatur jag brukar baka i. Men nu dröjer det lite tills nästa gång. För även om mina bröd inte blev så stora som hennes så blev de tillräckligt stora för att vara ett tag. Även om maken är duktig på att äta mackor så tar det en stund att äta upp tre limpor.
Bröden är finare än de ser ut på bilden. Men det är ju helt hopplöst att ta fotografier så här års. Framförallt som vi för närvarande inte har dagsljus ens på dagen. Det blev ett smakfullt bröd och kör du med alla delar i kornet så får du ett betydligt nyttigare bröd och det är helt OK att baka med bara vete. Har köpt hem 12 kg hela vetekorn så jag har lite att testa med. När jag börjar känna att jag får rätt på jästbröden så ska jag testa att baka med surdeg. Bara för att. Och så småningom också köpa hem lite hel råg.
Som vanligt så vill jag lära mig nya saker. Det krävs för att göra livet lite roligare. Sån är jag.
Lämna ett svar