Ja den rubriken låter ju ganska pretentiös. Men den här maträtten heter så! Jag hittade receptet hos The Happy Pear, som försett mig med många goda recept. Det här var dock extra gott. Så det vill jag lätt kunna hitta igen och då hamnar det här. Jag kikade på videon när de lagade det här och tänkte att med så mycket kryddor i bara måste det bli gott. Indisk mat är något jag är väldigt förtjust i och det är ju lätt att hitta vegetarisk indisk mat, utan att ens behöva byta ut något. I vissa delar av Indien äter de ju inte kött. Det blev inte någon snygg bild tagen av det här. Men här lagar jag det på en skitig spis. Det är vardagsromantik eller vad det kallas. Jättegott var det i alla fall. Och dosa, det är pannkakan det.
Ingredienser
GARAM MASALA
2 burkar tomatkross (à 400 gr)
2 burkar kikärtor (också à 400 gr) – häll i ett durkslag och skölj med vatten
1 stor eller 2 små rödlökar
3 stora vitlöksklyfter
Färsk ingefära ungefär som en halv tumme (ca 12 gr)
50 gr bladspenat
Färsk koriander
Ev lime
Kryddor
1 msk garam masala
1 tsk chilipulver
1 msk mald spiskummin
1 msk mald koriander
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk svartpeppar
1 tsk salt
DOSA (4-6 st)
150 gr kikärtsmjöl
300 ml havremjölk eller vatten
Kryddor
1/2 tsk mald spiskummin
1/2 tsk mald koriander
1/2 tsk vitlökspulver
1/2 tsk salt
Gör så här
Garam masala
Hacka rödlöken grov (den ska mixas sen så det är inte så noga). Hacka ingefära och vitlök fint. Plocka bort korianderbladen och hacka sedan stjälkarna. Mät upp kryddorna och lägg dem i en skål.
Häll lite olja eller buljong i en panna och värm upp. Lägg sedan i rödlöken och fräs dem i några minuter tills den börjar bli brun, rör då och då. Lägg i ingefära, vitlök och de hackade korianderstjälkarna och fräs i ytterligare ett par minuter. Rör så att inte vitlöken bränns vid.
Häll i kryddorna och fräs i 60-90 sekunder. Rör under tiden.
Häll i de krossade tomaterna och låte allting koka några minuter.
Ta sedan pannan och häll ner allting i en matberedare och mixa till en slät blandning
Häll tillbaka blandingen i pannan och ner med kikärtorna. Låt allting koka några minuter.
Strax innan allting är klart lägg i bladspenaten och färsk koriander och rör om. Låt spenaten liksom krympa ihop.
Smaka av. Tillsätt ev lite limesaft.
Dosa
Dosan ska vara varm så stek de här när du lagt i kikärtorna och innan du lägger i bladspenaten.
Sila ner kikärtsmjölet. Gör verkligen det! Det blir jättelätt klumpar i smeten annars. Blanda i kryddorna och rör om ordentligt. Vispa ner mjölken.
Lägg lite olja i en stekpanna – helst non-stick. Börja med hög värme, när panna när varm så sänk till medium. Häll i ungefär 60 ml av mixen och sprid ut smeten i pannan och gör en tunn pannkaka. Stek ungefär 2 minuter per sida. Fortsätt tills smeten är slut.
Servera de båda sakerna ihop.
Mums.
Lämna ett svar