Jag letar alltid efter enkel mat att laga. Man kan ju tycka att jag borde ha ett helt bibliotek vid det här laget, men det är inte som så att jag gillar allt jag hittar. Eller så glömmer jag bort, trots att jag sparat undan receptet. Det här är nästan som en paella fast enklare och tar inte lång stund att fixa till. Plus att det blev riktigt, riktigt gott. Jag tänkte inte på att ta någon bild förrän vi var i princip färdigätna så detta är vad som var kvar i stekpannan.
Jag får fixa till några bättre bilder nästa gång jag lagar det. För det här kommer definitivt att lagas igen. Och så enkelt att ändra vad du har i förutom, eller istället för kikärtor, och gröna ärtor.
Ingredienser
till 2 personer
2 msk olivolja
1/2 gul lök, finhackad
4 klyftor vitlök, tunt skivade
1 påse saffran (0,5 gr)
1/2 msk sött rökt spanskt paprikapulver
180 gr rundkornigt ris, typ aviori
1 burk kikärtor, sköljda och avrunna
1/2 – 1 dl gröna ärtor
6,5 dl grönsaksbuljong
salt och peppar
Gör så här
Värm upp en stor stekpanna på medium-hög värme och häll i olivoljan. När oljan är varm häll i gul lök och vitlök. Låt steka i ca 3 minuter.
Häll i paprikapulvret och saffran och rör ihop alltihop. Häll i riset, kikärtorna och lite salt och peppar. Blanda allt ordentligt och häll sedan i grönsaksbuljongen. Rör om och låt det sedan puttra på medium-hög värme. Lägg i de gröna ärtorna någon gång under tiden. Om du vill kan du hälla i dem samtidigt med kikärtorna, men jag vill gärna inte koka dem så länge så jag avvaktar lite.
Efter ca 12 minuter så har förhoppningsvis mycket av vattnet gått in i riset. Sänk temperaturen till låg-medium och låt det sjuda 2-3 minuter eller tills buljongen helt sugits upp av riset. Smaka av lite under tiden, KAN behöva fyllas på med lite mer buljong eller vatten. Ska dock finnas en liten kärna kvar i riset, som när du gör risotto.
Sedan är det bara att äta.
Tips!
Vill du använda annat än rundkornigt ris kan du behöva ändra mängden buljong, du får läsa på paketet hur mycket vatten som behövs.
Lämna ett svar